Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală, membru al Cvartetului „Arcadia”

Publicat: luni, 27 Martie 2023 , ora 10.02

Continuându-și seria concertelor educative, Cvartetul Arcadia va susține mâine, 28 martie, de la ora 17:00, un recital pentru elevii Liceului de Artă "Dinu Lipatti"din Capitală. Cu această ocazie violistul Traian Boală, membru al ansamblului amintit, a stat de vorbă cu colega noastră Ioana Țintea. 

Cum s-a conturat seria concertelor educative derulată de Cvartetul „Arcadia”?

Ideea concertelor educative și a acțiunilor noastre în general în zona aceasta ne-a fost destul de clară de la bun început. S-a conturat destul de repede. Am realizat cât de important este să împărtășim toate informațiile pe care le-am acumulat de-a lungul carierei noastre celor care urmează să facă muzică, dar noi am abordat aspectul acesta într-un sens mai larg, încercând să împărtășim cunoștințele noastre tuturor copiilor sau viitorilor consumatori de muzică clasică sau muzică cultă, pentru că suntem convinși că prezența culturii în societatea noastră este un element extrem de important.


Evenimentul din data de 28 martie va aduce în prim-plan două cvartete din creația lui Joseph Haydn și Ludwig van Beethoven. De ce ați ales aceste opusuri pentru a le prezenta elevilor Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti"?

În momentul în care dorești să expui o informație care este amplă și complexă, este foarte înțelept să începi cu începutul, cu capitolul I, pentru că la Haydn s-a născut totul, iar la Beethoven a început să se contureze într-un mod mai complex și într-un limbaj mai variat. Dar amândoi făcând parte din clasicismul muzical, noi am considerat că este cea mai bună idee să începem de acolo, să le prezentăm elevilor viziunea noastră asupra clasicismului, felul în care îl abordăm, care sunt elementele de limbaj, de articulație. Acel concert probabil nu va fi un concert educativ în adevăratul sens al cuvântului, în ideea că vom vorbi foarte mult, cum se întâmplă de obicei, pentru că ei au destul de multe informații deja despre ceea ce facem noi.

Eu voi dori în primul rând să mă axez în discursul meu pe ideea importanței muzicii de cameră în educația lor.


Și în ce mod se va desfășura latura educativă?

Cel mai probabil, o să încep cu un discurs despre activitatea noastră în mare și pe scurt și apoi, tocmai ce-am spus, felul în care privim noi rolul muzicii de cameră în educația și dezvoltarea muzicienilor, ca o complexitate absolută și o importanță covârșitoare pentru toată lumea. Un lucru care observ că nu este pe de-a-ntregul conștientizat și mi se pare foarte important să fac acest lucru clar.

Apoi, vom cânta cele două cvartete.


După recitalul din data de 28 martie, ce urmează în agenda Cvartetului Arcadia?

Vacanță. Acum suntem în turneu în UK, care vine după o perioadă destul de lungă în care am muncit mult să acumulăm un repertoriu nou și pe care-l prezentăm acum în turneu și-l vom prezenta și în viitor. Urmează proiecte importante mai ales la vară. Avem o serie de concerte, dar cel mai important aș menționa atelierul nostru de muzică de cameră - un masterclass pe care îl organizăm deja pentru a treia oară. Anul acesta am avut norocul să facem rost de o finanțare mai consistentă și îl putem dezvolta un pic. Avem invitat Cvartetul Artis din Viena să susțină un concert; vom invita și un cvartet tânăr din străinătate (încă nu s-a conturat exact cine va fi). Ne concentrăm foarte mult în jurul acestui moment din august; între 8 și 16 august va fi. În orice caz, nu ne plictisim.

Photo by Raluca Ciornea

Interviu realizat de Ioana Țintea