Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioana Stănescu despre turneul „Youth International”

Publicat: marți, 21 Martie 2023 , ora 14.20
Turneul "Youth International Musical Performance Meeting", aflat la prima ediție, a început luni, la Iași, urmând să continue cu un recital la Sala mică a Ateneului Român miercuri, 22 martie, urmat de evenimente la Brașov, Padova, Roma și Palermo. Detalii despre seria de recitaluri aflăm de la coordonatoarea proiectului, Ioana Stănescu, lect. univ. dr. în cadrul Universității Naționale de Arte "George Enescu" din Iași.

De unde a venit ideea acestui turneu?

Această idee a venit din dorința de a oferi un orizont deschis studenților, instituției mele și clasei mele de pian. Această idee are la bază un concept inedit, prin formatul său, acela de a oferi șansa de a reuni diferite reprezentații interpretative ale unor studenți ce aparțin unor instituții academice internaționale, respectiv Conservatorul "Cesare Pollini" din Padova și Conservatorul "Alessandro Scarlatti" din Palermo, alături de studenții Universității de Arte "George Enescu" din Iași, instituția organizatoare. Cred foarte mult în potențialul tinerilor interpreți, cred în potențialul lor de a avea un schimb energetic creativ și artistic la nivelul unei reprezentații comune.

Turneul a debutat la Iași.

Da, pe 20 martie, în Sala "Caudella" a Universității de Arte George Enescu din Iași. Pe 21 martie îi vom regăsi pe tinerii interpreți într-un spectacol la Palatul Culturii, tot din Iași. De asemenea, aș vrea să mulțumesc instituțiilor colaboratoare, respectiv Ateneul Român din București, care a fost extrem de dispus să dea curs acestui proiect și să dea șansa frumoasă tinerilor interpreți de a cânta pe scena acestei instituții. Concertul va avea loc miercuri, pe 22 martie, unde vă invităm cu drag să ne fiți alături. Veți regăsi interpretări diferite, majoritatea pianiști, dar o parte din pianiști îi veți regăsi în ipostaza de acompaniatori ai colegilor lor de la canto, precum și violoncel.


Continuați turneul la Brașov, Padova, Roma și Palermo.

Vineri vom continua turneul la Universitatea "Transilvania" din Brașov, pe 24 martie, apoi vom trece granița cu două recitaluri la Padova și acolo a fost o deschidere extraordinară de a face posibil acest proiect. Au căutat săli inedite, la conservatorul lor din Padova, dar și managerul hotelului Ritz a fost extrem de deschis de a-i primi pe acești tineri în salonul lor de muzică. Apoi, o altă instituție colaboratoare, extrem de disponibilă a fost Accademia di Romania din Roma, Institutul Cultural Român din Roma, care de asemenea a facilitat prezentarea lor acolo. Turneul se va termina la începutul lunii aprilie, pe 5 și 6, cu concertele care vor avea loc la Conservatorul din Palermo.


Aș vrea să ne vorbiți puțin despre reacția acestor tineri studenți la ideea turneului.

Am fost foarte încântată să văd că nu doar studenții care aparțin universității noastre și a clasei mele de pian erau extrem de deschiși, ci entuziasmul și bucuria studenților din Italia, care erau atât de încântați. M-am încărcat încă o dată din bucuria lor și mi-am dat seama că se merită cu adevărat așa un proiect și să poți oferi tinerilor șansa de a putea interacționa, de a putea avea un schimb cultural și artistic și e șansa lor de a crea împreună momente inedite pentru publicul meloman. Programul este extrem de divers, de la Bach, Liszt, Chopin, Janáèek, Rossini, un program care, cu siguranță va încânta publicul și le va asigura diversitatea, astfel încât să-i atragă spre sala de concert. Chiar îi întrebam dacă au mai avut vreodată un proiect Erasmus și mi-au spus că nu. Formatul acesta inedit în care trei instituții academice își dau mâna pentru a face posibil la nivel administrativ, ce ține de birocrație, de a face posibilă întâlnirea lor scenică în acest turneu cu nouă recitaluri a fost un efort deosebit din partea noastră ca și organizatori, dar o bucurie și mai mare când vezi entuziasmul lor și bucuria de a se regăsi pe scenă alături de colegii români.

Interviu realizat de Petre Fugaciu