Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Marin Cazacu, directorul Filarmonicii “George Enescu”

Publicat: marți, 10 Ianuarie 2023 , ora 16.29

2023 și provocările unui nou an la Filarmonica bucureșteană, printre care, concerte susținute săptămâna aceasta de Christian Zacharias.

Domnule Marin Cazacu, cum a început 2023 pentru Filarmonica George Enescu?

Este un an nou minunat, spun eu, pentru muzică, pentru muzicieni, pentru spectatori, pentru publicul nostru care iubește muzica. Deja am avut un concert de Anul Nou special, diferit față de alți ani, pentru că repertoriul a fost special, în sensul că am avut lucrări pentru cor și orchestră din repertoriul de operă, ceea ce nu am mai abordat până acum.

Urmează concerte extraordinare, cum sunt în această săptămână cu maestrul Christian Zacharias, unul dinre cei mai mari muzicieni ai lumii și în fiecare săptămână vor fi concerte-eveniment; este ceea ce ne-am și propus, să oferim publicului nostru în fiecare săptămână evenimente speciale cu muzică deosebită. Muzica clasică este prezentă cu toate stilurile, dar avem și lucrări care nu au fost niciodată abordate de către orchestra simfonică și corul Filarmonicii George Enescu, lucrări vocal-simfonice, cum avem în luna martie Stabat Mater de Karol Szymanowski.

Avem dirijori de top și numesc pe maeștrii Christian Badea, Leo Hussain, Gabriel Bebeșelea și Oleg Caetani, Lera Auerbach, Roberto Abbado, Nicolae Moldoveanu. Până în luna aprilie vor fi și câțiva soliști de asemenea extraordinari: Daniel Ciobanu, Dan Grigore pe care îl vom sărbători la cei 80 de ani. Revin violoniștii Remus Azoiței și Liviu Prunaru. În această stagiune avem de asemenea pianiști și violonceliști extraordinari. Săptămâna viitoare, de exemplu, Stephen Hough cu Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Johannes Brahms.

Este o stagiune pe care am conturat-o în așa fel încât să bucure sufletele tuturor celor care ascultă muzică. Ateneul Român este spațiul în care se ascultă la cel mai ridicat nivel de emoție muzica clasică și cele două branduri ale României, Ateneul Român și Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu - vor putea să ducă la cel mai ridicat nivel așteptările publicului meloman.

Ați amintit deja concertele de joi și vineri pentru care biletele sunt deja epuizate. Vorbim despre 2 evenimente în care, în dublă ipostază de dirijor și solist, va fi, așa cum spuneați, Christian Zacharias, directorul de onoare al Filarmonicii bucureștene. După cât timp revine pe scena Ateneului în această ipostază?

După 4 ani. Într-adevăr,  în perioada pandemiei nu a putut să fie prezent la București. Iată, revine după 4 ani cu acest program extraordinar. Este vorba de lucrarea Ma mere l’oye de Maurice Ravel, Concertul nr. 27 pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a III-a de Franz Schubert. Într-adevăr, această ipostază solist-dirijor este mai rară, dar mai avem câteva situații în cadrul stagiunii și ne bucurăm foarte mult, pentru că sunt personalități artistice la nivel mondial care acoperă această paletă de muzician complet, solist și dirijor.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu