Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea (II)

Publicat: joi, 15 Decembrie 2022 , ora 10.38

Duminică, 18 decembrie, la Sala Radio va avea loc un recital cameral extraordinar susținut de violonista Ioana Cristina Goicea, alături de pianista Daria Tudor și de violoncelistul Andrei Ioniță, eveniment inclus în proiectul "Moștenitorii României muzicale" inițiat de Radio România Muzical. Violonista Ioana Cristina Goicea, în prezent profesoară la prestigioasa Academie de Muzică din Viena, ne vorbește despre însemnătatea acestui proiect pentru artiștii români, precum și despre CD-ul Beethoven lansat recent la Editura Casa Radio, reunind înregistrări ale tinerilor muzicieni. Cu Ioana Cristina Goicea a stat de vorbă colega noastră Ioana Țintea:

Cum vedeți importanța proiectului "Moștenitorii României muzicale", inițiat de Radio România Muzical?

Ceva extraordinar de important. Toți trei am plecat de mulți ani din România, dar noi de fapt nu am plecat din România... chiar dacă am studiat în alte țări, noi mereu suntem în România, suntem legați de România, cântăm în România și încercăm să ducem faima țării noastre peste tot în lume și cred că asta este cel mai important. Toată lumea știe despre muzicienii români. Noi am avut și avem o școală extraordinară și toată lumea știe că muzicienii români sunt foarte buni, iar noi vrem să întărim această afirmație peste tot de-acum încolo.


V-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre CD, din perspectiva dumneavoastră.

A fost o colaborare deosebită. Chiar s-a întâmplat asta aproape de Anul Nou, anul trecut, când ne-am întâlnit toți trei în București, noi fiind în locuri diferite, și de asta pentru noi a fost ceva deosebit să lucrăm împreună la acest proiect în București, la Radio, pe scena unde eu, cel puțin, de mic copil mereu am fost prezentă și unde mama mea a lucrat ca solistă o perioadă foarte lungă. Deci, pentru mine, asta este ceva care are o încărcătură emoțională și m-am bucurat foarte mult să pot să împart această bucurie cu colegii mei, Andrei și Daria.


Ce v-a determinat să vă îndreptați către latura pedagogică?

Eu am știu demult că voi face asta cu plăcere și cu dăruire. Mie îmi place foarte mult să predau. Am știut dintotdeauna că acesta va fi unul din drumurile pe care le voi urma. Bineînțeles că a obține un asemenea post e ceva foarte dificil și mai ales în zilele actuale, unde totul devine din ce în ce mai greu în meseria noastră, sunt din ce în ce mai puține locuri și mai mulți muzicieni. Este greu de obținut nu numai un post universitar oricum, dar și posturi în orchestră și posturi de concertmaestru și toate aceste lucruri sunt din ce în ce mai dificile. Consider că m-a făcut să cânt mai bine faptul acesta de a avea posibilitatea și de a preda. Eu îi învăț pe studenții mei ceea ce eu am învățat de-acasă din România, care sunt bazele cele mai importante și tot ceea ce am acumulat în decursul anilor și prin asta cred că devin un muzician mai bun și mai complet.


Ca ambasador al școlii interpretative cum vă simțiți din această perspectivă atunci când cântați pe scenele internaționale?

Mă simt extraordinar de bine, fiindcă sunt convinsă că ceea ce am acumulat și ceea ce am învățat acasă în România este un lucru universal valabil și ceea ce noi am învățat în școala românească este de mare valoare, lucruri pe care eu le predau și le duc mai departe prin cântatul meu și prin colaborarea cu muzicieni și prin studenții mei.


Interviu realizat de Ioana Țintea