Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Berti Barbera, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2022 , ora 12.36


Invitatul meu din această seară este Berti Barbera - în primul rând, artist și, nu în ultimul rând, realizator de emisiuni de radio și televiziune. După cum știți, realizează la Radio România Muzical, emisiunea Jazzy Hour. Bună seara, Berti Barbera!

Bună seara! Eu cred că și realizatorii de emisiuni sunt artiști.

Ai dreptate! De cât timp colaborezi cu Radio România Muzical?

Prima dată m-a primit Moțu Pittiș la România Tineret, când nu emitea încă online și... a urmat colaborarea cu Radio România Muzical... cred că sunt 20 de ani de-atunci... am avut CD Man, o emisiune cu muzică clasică, iar după aceea am avut Jazzy Hour și o am în continuare... într-o colaborare cât se poate de firească, la un nivel bun de comunicare. E o reală plăcere să lucrez cu Cristina Comandașu și cu întreaga echipă! Este o plăcere să fac o emisiune, de fapt, să împart din colecția de muzică noutățile pe care tu le primești, le asculți și le selectezi pentru publicul care deja e selectiv la România Muzical. Deci, din acest punct de vedere, sunt foarte încântat de faptul că emisiunea mea, Jazzy Hour, are deja cred că 12-13 ani de existență.

Și vom trece în anul 2023 alături de tine, după câte știu, într-o emisiune de Revelion, nu-i așa?

E a treia oară când mi se oferă această plăcere. Voi selecta din emisiuni și nu numai, voi alege și o oră de muzică braziliană cu selecțiuni din Aquarela do Brasil - emisiune pe care eu o fac vara, împărtășind pasiunea pentru muzica braziliană. Mai trebuie să fac o emisiune de muzică indiană clasică și o emisiune de rock progresiv și sunt liniștit, acopăr toate plăcerile mele, pe lângă rock și altele. La mine există muzică, există muzică bună, există artiști foarte buni în toate genurile și de aceea resping orice privire piezișă, orice atitudine superioară al vreunui reprezentant al unui anume gen față de celălalt. Lucrul ăsta este imatur. Văd doar o lume muzicală fascinantă care, în fiecare an, oferă mult mai mult decât poți asculta; și mă refer la ceea ce e de calitate, nu la tot ce iese. Încurajez pe oricine să facă muzică, nu neapărat în scopul de a câștiga bani sau succes... Pur și simplu, exercițiul muzical, melodic, ritmic ce este la îndemână este benefic, nu în ultimul rând, în direcția în care înțelegi fenomenul muzical din interior și ești mult mai aproape de ceea ce asculți.

Cum înțelegi tu fenomenul muzical, vor afla cei care vor fi la Sala Radio mâine seară, într-un concert pe care-l vei susține alături de Big Band-ul Radio. Ce ne poți spune despre acest eveniment?

Este un alt superlativ în viața mea profesională. Nu cred că se poate merge mult mai sus decât să cânți cu o superputere, cu cel mai desăvârșit mecanism pe care l-a dat omul prin muzică - mă refer la orchestră. Este o colaborare, tot așa... Sunt vreo 20 de ani de când colaborez cu acest big band. Ultima oară s-a întâmplat ceva ce clar că se întâmplă o dată în viață, dar pe mine m-a bucurat nespus că am primit invitația de a cânta exact de ziua mea, 27 ianuarie, când am împlinit 50 de ani. Ce petrecere mai bună poți să ai decât când ai cei mai buni muzicieni lângă tine și ai în fața ta cel mai bun public. Nu ai nevoie de altceva la 50 de ani; să-ți dai seama că în 30 de ani, dacă oamenii zâmbesc când cânți, înseamnă că ți-ai făcut treaba și te simți împlinit.

Acest concert a sunat bine, a fost bine înregistrat, l-am ascultat și m-am gândit că merită pus pe cd; să nu rămână doar un .mp3 pe care-l trimit prietenilor sau în arhiva radio, să fie un cd, un produs artistic în format palpabil, care să rămână și în memoria mea, și în colecția oricui își dorește acest lucru.

Mâine voi avea un alt concert prin care lansez acest cd, celebrez acest moment și ofer publicului posibilitatea de a ne lua acasă sub forma unui disc.

Nu știu dacă ai mai colaborat cu Simona Strungaru, noua dirijoare a Big Band-ului Radio, dar știu că ai fost la repetiții astăzi. Cum vă înțelegeți?

Eu am mai colaborat cu Simona, am o comunicare foarte bună cu ea. ea este un om de muzică împlinit, un om de muzică complex, cu viziune, cu educație, cu atitudine și întotdeauna ne-am înțeles foarte bine. Orchestra a ajuns pe mâini bune - nu că n-ar fi fost, Doamne ferește! Eu mă gândesc doar la continuitate. Nu există un concurs - cel care a fost e mai bun sau mai slab decât cel care urmează. Eu cred foarte mult în continuitate și-mi doresc foarte mult la această orchestră pentru că sunt atașat de ei, îmi sunt apropiați. Eu mă simt privilegiat de această colaborare. Nu mi-e indiferent ce se întâmplă acolo și cred că prezența Simonei este potrivită. Repetițiile merg foarte bine. Există și disciplină, și relaxare. Există ținuta pe care eu o văd în asemenea mediu și respectul reciproc... absolut tot ce e nevoie pentru ca acest spectacol să iasă cât se poate de bine. Și vreau să mulțumesc tututor celor care reușesc să scoată tot ce e mai bun din mine.

Va fi și o sesiune de autografe? Pentru că mâine lansezi acest album "50&Swingin'".

Da. Putem să-i spunem și sesiune de autografe. Eu nu vreau să o tratez așa, ca și cum vine primadona în plebe și începe să împartă semnături printre adulatori. Eu îmi doresc întotdeauna să elimin pe cât posibil această graniță artificială între artist și public. Atâta timp cât limitele decenței și atâta timp cât există un respect reciproc și un drept la spațiu reciproc oferite reciproc, eu consider că a merge după concert în public să împart impresii, îmbrățișări, fotografii și autografe este un gest cât se poate de firesc pentru cei care își doresc acest lucru. Să nu fie doar o reprezentație, lumea te aplaudă, după care tu dispari în turnul tău de fildeș unde nu ajunge nimeni... astea-s povești. Bine, nici nu te bați pe burtă, pentru că e un public de altă factură; nu am problema că bine cineva și mă ia de gât și-mi țipă în ureche în stare de ebrietate. Lucrurile astea nu se întâmplă aici. Pe mine mă încântă ideea de a lua legătura cu publicul, de a simți ceea ce se întâmplă și după și, de câte ori am posibilitatea, fac acest lucru pentru că, repet, mi se pare imatură tendința unora de a privi cu superioritate o altă categorie de oameni care sunt diferiți; a artistului care crede că face un bine coborându-se printre spectatori... astea sunt niște lucruri care nu țin de un concert de ținută.

Îmi aduc aminte de o întâlnire cu Frank Gambale, un senzațional chitarist căruia i-am mulțumit că m-a primit lângă el și am luat masa împreună și mi-a spus: "De obicei, ăștia care fac mofturi, cântă prost!" De-atunci țin minte lucrul ăsta, care mi-a confirmat faptul că dacă n-ai nimic de demonstrat și te simți aproape de public, întotdeauna există și această normalitate a legăturii directe. Poate cineva chiar își dorește, poate cineva vine din alt oraș, poate există un părinte care vrea să ofere copilului lui posibilitatea de a da mâna cu un artist, de a primi un autograf, de a-și face o poză, poate oamenii ăia prețuiesc lucrul ăsta. De ce să nu-l faci când te costă câțiva pași.

De aceea, sunt foarte bucuros ca, după concert, să merg în foaier și să mă întâlnesc cu spectatorii.


După concertul de mâine, ce urmează pentru tine, Berti Barbera, scenic vorbind?

Anul în curs mai conține un eveniment important. Pe 5 decembrie, voi cânta cu Alexandru Andrieș. Eu fac parte din grupul lui de prieteni, din trupa lui... uite că s-au făcut și cu el vreo 10 ani. Tocmai am făcut în octombrie un turneu "culinar". Noi am spus în glumă că în fiecare oraș unde mergem, suntem tratați foarte bine... și de-acum contează mesele, și, dacă mai avem timp, mai și cântăm (râde). Dar, totuși, concertele sunt tratate foarte serios; grupul este formidabil - Sorin Romanescu, Maria Ioana Mântulescu, Călin Grigoriu și Alexandru Andrieș. Noi cântăm în această formulă, am creat un sound al nostru, și pe 5 decembrie vom cânta la Sala Auditorium a Muzeului de Artă.

După aceea, probabil că mă voi concentra pe emisiunile radio, pe programul de Revelion, pe articolele pe care-mi doresc să le scriu despre diverse albume pe care eu le consider albume inevitabile, pentru că sunt atât de bune încât e imposibil, ca iubitor de muzică, să nu te întâlnești cu ele o dată în viață și ar fi păcat să n-o faci. Și... o pauză, cu câteva călătorii mai la distanță. Apoi, 2023... în care-mi doresc să văd multe concerte, să dau concerte, să remixez un album, poate mai fac un album cu Nicu Patoi... să fim sănătoși, pentru că treabă e multă și sunt foarte încântat în continuare și mă simt grozav făcând acest lucru.

Berti Barbera, succes în concertul de mâine, succes cu Jazzy Hour la Radio România Muzical și, evident, cu emisiunea specială de Revelion și... personal, aștept un autograf pe albumul tău!

Interviu realizat de Gabriel Marica