Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Cristina Andrei, manager al Muzeului Național "George Enescu"

Publicat: vineri, 19 August 2022 , ora 10.28

În perioada 19-21 august se desfășoară o serie de evenimente sub genericul celor 141 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu. Mai multe detalii aflăm de la Cristina Andrei, manager al Muzeului Național "George Enescu".

Doamna Cristina Andrei, în acest an Muzeul Național ”George Enescu” aniversează 141 de ani de la nașterea compozitorului, printr-o serie de evenimente. rog ne dați câteva detalii.

Este ziua pe care în fiecare an noi o marcăm cu mare bucurie la toate cele 3 sedii ale muzeului. Anul acesta, centrul de greutate s-a mutat către Sinaia, Casa Memorială din Sinaia, vila Luminiș și Tescani, secția "Dumitru și Alice Rosetti Tescanu-George Enescu" , pentru la București, după cum se știe, Palatul Cantacuzino, sediul central al muzeului, se află în plin proces de restaurare. Voi începe cu prezentarea evenimentelor, cumva în ordine cronologică. Primul recital va avea loc la Sinaia, la ora 17.00, la Casa Memorială, vila Luminiș. Se intitulează ” Enescu la el acasă” și este un recital susținut de doi tineri interpreți - Ștefan Aprodu, violonist și Cătălin Răducanu, pianist; un recital inclus în ediția a 23-a Festivalului Internațional ”Enescu și muzica lumii”. Este un parteneriat de tradiție pentru noi, așa încât în fiecare an la Sinaia, festivalul vine cu tineri interpreți ca să-l omagieze pe maestrul nostru.

La ora 18.00 ne mutăm la Tescani, secția "Dumitru și Alice Rosetti Tescanu-George Enescu" găzduiește un recital excepțional susținut de Teodora Enache Brodi; este o voce remarcabilă a jazz-ului românesc și una dintre cele mai recunoscute voci în jazz-ul internațional, care, iată, va susține un moment muzical interpretând în manieră jazzistică Rapsodiile lui George Enescu, precum și alte piese tradiționale românești. Va fi acompaniată de violoncelistul Andrei Chivu și de chitaristul Călin Grigoriu. Tot la Tescani, în aceeași zi, în 19, se vernisează expoziția de pictură aniversară "Tescanii lui Mihai". Este vorba despre unul dintre cei mai apreciați pictori ai noștri contemporani, Mihai Sârbulescu, un mare iubitor și prieten al Tescanilor, care anul acesta a împlinit 65 de ani și acolo îl serbăm pe prietenul nostru cu o expoziție de lucrări minunate, care parte din ele au fost realizate chiar în tabăra de pictură de la Tescani. Tot acolo, la Tescani, se află deja amplasată expoziția sculptorului Laurențiu Mogoșanu, intitulată "Îmbisericire", în capela Rosetteștilor din curtea conacului. Este o minunată expoziție a unui artist cu totul și cu totul special. E prima oară când expune la noi și ne bucurăm extraordinar de prezența acestui mare sculptor.

Ne întoarcem pe 19 la București, noi nemaiavând un sediu în care ne desfășurăm activitatea, încercăm găsim alte spații pentru a ne putea manifesta, așa încât am fost invitați participăm la un eveniment caritabil "Omagiu lui George Enescu", un eveniment patronat de Biserica Sfântul Dumitru-Poștă și Asociația Umanitară Tadeu, eveniment care va avea loc la Teatrul de Comedie, la ora 18.30; este un recital susținut de Daniela Ciocea - soprană, Ana Heller - pian, Mihaela Mitrofan - vioară și Ionuț Diaconu - pian, alături de care noi am venit cu o expoziție dedicată lui George Enescu. Este vorba despre ” George Enescu - viața în imagini”, o expoziție care ne înfățișează cele mai importante aspecte, spun, ale vieții și creației enesciene, o expoziție care va fi prezentată în cadrul evenimentului de către colega mea cercetător doctor Irina Nițu.

În 20 august ne întoarcem la Sinaia, acasă la George Enescu, la ora 12.00, cu un recital susținut de doi maeștri și prieteni ai noștri, violocelistul Dan Cavassi și pianistul Viniciu Moroianu. În program lucrări, evident de George Enescu și compozitori francezi contemporani lui Enescu, Debussy, Faure, Massenet și George Ștefănescu.

Duminică, 21 august, de asemenea, un recital omagial la Sinaia, la ora 12.00 - soprana Daniela Ciocea și pianista Ana Heller au dorit prezinte parte din recitalul pe care îl susțin la Teatrul de Comedie, pe 19. Au ținut marcheze ziua lui Enescu și la el acasă, la Sinaia, așa încât vor interpreta lucrări de Enescu în ambientul de la poalele Munților Bucegi. Alături de ei se va afla și actrița Raluca Gheorghiu. O altă expoziție a noastră ”George Enescu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, care este prezentată în zilele de 18 și 19 august la Cazinoul din Sinaia, în cadrul aceluiași Festival Internațional ”Enescu și muzica lumii”.

Eu îi aștept pe toți cei doritori de muzică și de frumos, și de pictură și sculptură. Iată, la Tescani și la Sinaia și la București, evident, la Teatrul de Comedie și sperăm cât de curând putem reveni în Palatul Cantacuzino, restaurat și minunat, așa cum sperăm să-l vedem la finalul lucrărilor de restaurare.

Interviu realizat de Ioana Țintea