Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Octavian Lup

Publicat: luni, 25 Iulie 2022 , ora 11.01

Domnule Octavian Lup, ce ne puteți spune despre programul ales pentru acest concert?

Este un program foarte divers și foarte, foarte atractiv pentru publicul larg, dar și pentru muzicieni, pentru că atât Vivaldi, cât și Mozart, cât și Haydn sunt compozitori care, ca de fiecare dată, sunt redescoperiți atât de interpret, cât și de dirijori, astfel încât să avem un repertoriu foarte divers, intens, atractiv și l-am lăsat la urmă pe Piazzolla, care contrabalansează stilistic concertul nostru, pentru că ne duce în zona tangoului, a efervescenței și a energiei tipice poporului latin.


Veți evolua în dublă postură, de solist și dirijor. Care sunt provocările unei astfel de evoluții artistice?

Nu este pentru prima oară când fac asta și mărturisesc că este un consum de energie fantastic, dar în același timp primesc energie la fel de mult, astfel încât suntem cu balanța în echilibru. Este foarte dificil prin prisma faptului că trebuie cumva să te concentrezi la mai multe lucruri odată, însă în același timp avantajul ar fi că atunci când ești solist și ești și dirijor, colegii din orchestră sunt obligați, cu ghilimele de rigoare, să asculte absolut fiecare tempo, fiecare culoare, fiecare mișcare, fiecare dinamică, astfel încât se creează o emulație și o sinergie fantastice la momentul respectiv și vă mărturisesc că n-aș fi făcut asta dacă nu aș fi avut un ansamblu de o calitate superioară, așa cum este New Hope Orchestra, astfel încât să îmi permit să concertez în dubla postură.


Cine va fi cel de-al doilea solist și ce variantă orchestrală ați ales pentru Anotimpurile de Astor Piazzolla?

Cel de-al doilea solist este binecunoscutul Valentin Șerban, care este un mare muzician, cu o carieră foarte frumoasă. Vom face Anotimpurile lui Piazzolla în aranjamentul lui Leonid Desyatnikov, care reprezintă pentru marea majoritate a muzicienilor din lume o opțiune foarte bună, pentru că este foarte complexă, diversă și acoperă cam tot ceea ce Piazzolla a gândit în original când a scris aceste lucrări.


Cum spuneați mai devreme, spectrul lucrărilor este foarte larg, de la baroc, până la lucrări de secol XX. Ce ați avut în vedere atunci când ați alcătuit repertoriul?

M-am gândit la mai mult aspecte. În principal eu sunt o persoană căreia îi place foarte mult diversitatea repertorială și în general îmi place să mă bucur de lucrurile care sunt diverse și care sunt în contrast, astfel încât, poate că unul dintre elementele importante la care m-am gândit a fost tocmai contrastul, capacitatea muzicii de a cuceri și de a intra în sufletele oamenilor, indiferent de arcul de timp despre care vorbim sau de zona geografică, astfel încât, cumva acest contrast și aceste diferențe pe care le vor auzi ascultătorii noștri la concertul de pe 27 iulie din Ateneul Român, cred că sunt un motiv suficient de bun pentru ca repertoriul ales să fi fost o reușită.


Ne puteți da câteva detalii și despre orchestra pe care o veți conduce?

Orchestra New Hope a luat ființă în anul 2018 și de fapt noi avem un caracter general al muzicienilor deosebiți, pentru că noi am pornit acest proiect cu ideea de a face muzică out of the box, cum spun americanii și anume să facem concerte și proiecte în spații neconvenționale. Practic am început să facem concerte în spitale pentru suferinzi, dar și pentru medicii care au luptat în ultimii ani mai mult decât în alte perioade istorice, astfel încât noi am mers cu muzica acolo unde a fost nevoie de ea și cu arta acolo unde era durere, unde era suferință, unde erau zile negre pentru unii oameni, noi ne-am dus cu ceva în alternativă și le-am oferit bucuria de a face muzică împreună, astfel încât orchestra noastră face obiectului unor concerte deosebite, dar nu mai puțin adevărat este că la fel de bine și de frumos și de bucuroși cântăm și la Ateneul Român, unde vom avea acest minunat concert despre care am pomenit, dar și Concertul Regal, la care avem onoarea să fim invitați pe 25 octombrie, tot la Ateneul Român.


Interviu realizat de Norela Liviana Costea