Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dorin Ioniță despre Festivalul Vară Magică 2022

Publicat: miercuri, 6 Iulie 2022 , ora 9.36

Festivalul Vară Magică se desfășoară anul acesta între 6 iulie și 31 august, concertele fiind programate în fiecare zi de miercuri din această perioadă.

Stagiunea Vară Magică a avut de la debutul său, din 2012, peste 100 de concerte și peste 60.000 de spectatori. Cum a evoluat festivalul până în prezent?

Festivalul a avut o evoluție organică, firească - de la o ușoară neîncredere, de la un ușor scepticism la început, pentru că era o surpriză, o stagiune de vară cum nu se mai întâmplase în București... iată că festivalul a evoluat, și a evoluat bine. A evoluat bine pentru că am mizat foarte mult pe tineri, pe tinerețe. Am avut multe orchestre de tineret - Orchestra Română de Tineret, Romanian Sinfonietta, orchestre de tineret din Europa (Franța, Portugalia, Spania, Germania, Țările de Jos, Danemarca, Polonia, Austria); artiști tineri în pragul afirmării - Ioana Goicea și alții, până la artiști consacrați - Mihaela Martin, Franz Helmersson, Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru și mulți alții. Și de aici cred că este un alt secret al succesului acestui festival.


Ediția de anul acesta a Festivalului "Vară Magică" cuprinde 9 seri de concerte. Stagiunea acoperă atât zona simfonică, de operă, camerală, dar și recitaluri. Cum ați conceput structura festivalului?

Am mers pe ideea unor lucrări cunoscute, lucrări mari. Iată, pe 6, în deschiderea festivalului, avem Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op.61 de Ludwig van Beethoven și Tablouri dintr-o expoziție. Dar, avem următorul concert... o seară cu cele mai frumoase arii din operete; iată, opereta pe scena Ateneului Român!

Avem o tânără, dar deja foarte cunoscută, pe 20 iulie, Sînziana Mircea, alături de Laura Tătulescu - o soprană deja consacrată. Vom mai veni cu ceva nou, muzică electronică și sintetizator - Giovanni Dinello, din Italia. Este un program accesibil și, în același timp, de mare calitate.

Avem Orchestra New Hope cu Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional "George Enescu" - solist la vioară, cu lucrări de Haydn, Vivaldi, Piazzolla. Iar pe 10 august avem și seară de valsuri.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica