Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul și compozitorul George Natsis

Publicat: marți, 10 Mai 2022 , ora 18.02

Joi, 12 mai 2022 se va derula un nou concert din cadrul proiectului Funky Bird” inițiat de compozitorul și pianistul George Natsis. De la ora 19.00, pe scena Sălii Radio vor urca 9 muzicieni, membri ai Big Band-ului Radio, concertul putând fi urmărit și în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Detalii aflăm de la George Natsis, inițiatorul proiectului:

Joi seară, veți prezenta pe scena Sălii Radio un al doilea concert din cadrul proiectului Funky Bird, pe care l-ați inițiat anul trecut, aranjând într-o manieră funk, piese compuse de Charlie Parker. La acel moment, concertul a fost susținut fără public în sală din cauza pandemiei. Iată acum un nou program, prezentat în condiții normale. Ce ați ales de această dată din creația lui Charlie Parker?

Proiectul este același, numai că diferența semnificativă o face, după cum ați spus și dumneavoastră, prezența publicului. În absența publicului, proiectul a fost pentru noi ca un fel de sesiune de înregistrări. Suntem obișnuiți și cu așa ceva, dar răspunsul publicului la un astfel de proiect este ceva care poate să-ți crească foarte mult acea adrenalină bună, acea energie pozitivă. E un proiect pe care îl consider spectaculos. Muzica lui Charlie Parker, în general - Charlie Parker fiind considerat unul din părinții bip bop-ului -, este o muzică foarte dinamică. Vorbeam cu ani în urmă cu un coleg de-al meu de la Big Band-ul Radio și îmi spunea că temele lui Charlie Parker sunt deja niște improvizații. Ce ai mai putea să mai improvizezi după ce cânți o temă atât de bine scrisă de Charlie Parker? Ei bine, tocmai d-asta am căutat să duc o parte din temele sale într-o altă zonă, mai încoace ca timp și am ales această zonă a muzicii funk, ceea ce face ca spectaculozitatea temelor lui să crească. În general sunt cam aceleași teme pe care le-am avut anul trecut, mă refer la piese desigur, piese din anii '50, de fapt chiar și anii '40, pentru că Parker cam atunci era  pe mare val. Am ales piese ca Ah-Leu-Cha, Cheryl, Sing the Bird, Yardbird Suite. După cum vedeți, cuvântul bird este foarte prezent. Știm cu toții că Charlie Parker avea această poreclă dată de colegii lui. Circulă multe povești în jurul acestei porecle. Unii spun că această poreclă i s-a dat din cauza apetitului lui extraordinar pentru carnea de pui. Ar fi avut porecla, Yardbird, după care s-a ajuns la o formulă prescurtată, pur și simplu, Bird. De aceea avem și piese ca Yard Bird, Suite Bird sau Chasing the Bird. Alții spun că această poreclă i-a fost atribuită într-un turneu, fiind împreună cu colegii lui atunci când a avut loc un mic accident nefericit, și anume, un pui de găină aflat în mijlocul drumului a fost călcat și omorât. În fine, important este că Charlie Parker a rămas nu numai cu porecla de Bird, dar a rămas cu o muzică, așa cum spuneam, foarte dinamică, fiind un pionier al jazz-ului și o muzică pe care cred că veți fi de acord cu mine că poate să stea în picioare foarte bine și în maniera în care am gândit-o pentru concertul din 12 mai.


Vă rog să-i menționați și pe colegii dumneavoastră care vă vor fi alături pe scenă.

Suntem cu totul nouă muzicieni, incluzându-mă și pe mine. Alături de mine vor fi Sebastian Burneci la trompetă, Paolo Profeti - saxofon alto, Evghenii Mamot la saxofon tenor, Florian Radu la trombon, Iulian Nicolau și Adrian Cojocaru la percuție (el fiind de fapt unul din tromboniștii Big Band-ului Radio). Ultimii doi, dar nu cei de pe urmă - Liviu Negru la chitară și Adrian Flautistu la chitară bas. Cu toții, în afară de Iulian Nicolau, care este colaborator, fac parte din Big Band-ul Radio, fiind niște muzicieni foarte apreciați și binecunoscuți pe piața muzicală, în special de jazz. Aștept publicul să fie prezent, pentru că așa cum am anunțat și la ultimul concert din această stagiune de combo, va fi un concert spectaculos. Mai mult decât atâta, va fi ultimul concert din această stagiune în formula de combo (bineînțeles, concertele cu Big Band-ul continuă), urmând eventual să ne întâlnim la toamnă.


Interviu realizat de Florica Jalbă