Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. "Odă păcii - Opriți războiul din Ucraina". Invitații săptămânii la Perpetuum Mobile, Cristina Comandașu, redactor șef Radio Romania Muzical și dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Publicat: joi, 10 Martie 2022 , ora 12.15


Invitații mei din această seară sunt colega noastră, Cristina Comandașu - redactor șef Radio România Muzical... Bună seara!

Bună seara!

... și dirijorul Gabriel Bebeșelea. Bună seara!

Bună seara! Mulțumesc pentru invitație.

Din nou, viața ne pune la încercare. După doi ani de pandemie, ne confruntăm cu acest război declanșat în inima civilizației europene, pot spune, cu traumele lui îngrozitoare. Speram să nu-l trăim, să cunoaștem războiul doar din cărți și povestirile bunicilor și părinților noștri. Cum rezonați voi la aceste evenimente cu încărcătură emoțională teribilă?

Cristina Comandașu: Ca toată lumea. Eu nu știu dacă este cineva în România care să nu aibă un strămoș, un bunic, un străbunic care să fi cunoscut ce a însemnat războiul - al doilea război mondial, ce a însemnat refugiul de la Cernăuți sau de la Chișinău. În cazul meu a fost refugiul și de la Chișinău, și de la Cernăuți, și din partea mamei, și din partea tatălui meu, așa că eu cunosc din familie ce a însemnat războiul, refugiul și dramele trăite atunci. Pentru mine, impactul emoțional a fost extrem de puternic. De altfel, ca să fiu sinceră, mi-a venit ideea aceasta despre care vorbim în această seară exact pe 24 februarie, când a început războiul din Ucraina și când am primit o întrebare din partea EBU, dacă ne putem gândi la ceva, dacă putem contribui la ceva. Și singura idee care mi-a trecut atunci prin cap a fost că putem să ascultăm toți imnul Uniunii Europene, pentru că este simbolul valorilor pe care trebuie să le servim și în care credem.

Gabriel Bebeșelea: Din păcate, este o perioadă extrem de dificilă pentru toată lumea. Nu putem să nu ne gândim la poporul ucrainean, la cei care suferă în aceste momente din cauza războiului. Într-adevăr, nu credeam vreodată că putem să trăim aceste zile și am crezut că umanitatea a reușit să învețe niște lecții din istoria care ne-a depășit, lucruri care ne-au marcat de-a lungul civilizației. Dar, tocmai de aceea, nu am putut să nu fim solidari și nu am putut să nu rezonăm cu această idee și această inițiativă a Radio România Muzical, de a asculta și de a interpreta imnul Uniunii Europene care, de fapt, este un fragment din Simfonia a IX-a de Beethoven, exact în care textul lui Schiller spune "Toți oamenii vor deveni frați.". Mi se pare cel mai important simbol al unității și al solidarității pe care putem să-l oferim noi, ca artiști, în aceste zile.

Cristina Comandașu și Gabriel Bebeșelea, tocmai ați amintit câte ceva despre proiectul ce se va întâmpla mâine. Așadar, mâine, 10 martie, radiodifuziuni din Europa și din afara Europei, membre ale Uniunii Europene de Radio, vor difuza Simfonia a IX-a de Beethoven integral sau fragmentar. Este o inițiativă a ta, Cristina Comandașu! Te rog să ne spui mai multe lucruri despre acest proiect.

Cristina Comandașu: Aminteam, deci, că mi-a venit ideea chiar în ziua în care a izbucnit războiul. Am avut ocazia să expun celei care ocupă funcția de Head of Music a doua zi, Pascale Labrie, de la EBU, care a fost foarte încântată imediat de această propunere, a supus-o atenției grupului de muzică din cadrul EBU, care a votat ca acesta să fie un proiect susținut de EBU. Au fost invitate radiodifuziunile să participe, a fost aleasă ziua potrivită, considerată 10 martie - fix două săptămâni de când a început războiul. De către grupul de muzică a fost aleasă această dată. Și, iată că în după-amiaza aceasta sunt peste 50 de radiodifuziuni care vor participa, din peste 30 de țări. În curând, se va publica pe site-ul EBU și lista acestor radiodifuziuni.

Oricum, mesajul proiectului cred că a ajuns deja foarte departe. Chiar mă gândeam dacă nu cumva interpretarea părții a IV-a din Simfonia a IX-a de Beethoven și la Teatrul Metropolitan din New York, pe 14 martie, în cadrul concertului caritabil pentru Ucraina, care se organizează acolo, nu este tot o rezonanță a acestui proiect. Într-un fel, era normal să fie așa, pentru că, totuși, Simfonia a IX-a de Beethoven, care este o capodoperă a umanității, exact despre asta vorbește, despre unitate, despre pace, despre înfrățirea între oameni - este acest mesaj al europenității pe care cred că noi, mai ales cei care am devenit mai de curând membri ai Uniunii Europene de Radio, îl înțelegem mai bine. Și, iată, sunt niște oameni pe lumea aceasta care mor ca să apere aceste valori.

Așadar, proiectul se desfășoară... fiecare radiodifuziune în parte a avut dreptul să-și aleagă propria interpretare, să aleagă dacă difuzează integral sau fragmentar, la ce oră să difuzeze, în ce interpretare dorește - s-a sugerat să fie una dintre interpretările naționale relevante. La Radio România Muzical, mâine, la ora 10.00, noi vom asculta o înregistrare din anul 1972. Este chiar anul când această temă a Odei Bucuriei a devenit imn al Consiliului Europei și, ulterior, al Uniunii Europene. Este o versiune a noastră, a Corului și Orchestrei Naționale Radio, însă dirijată de un dirijor care, căutând puțin informații despre el, mi-am dat seama că este cel mai potrivit în acest moment; este vorba de Igor Markevici - un dirijor care s-a născut la Kiev, într-o familie cu veche tradiție intelectuală, care a avut cetățenie franceză și italiană, a fost luptător în rezistența italiană anti-fascistă și a locuit toată viața lui în Elveția. Deci, a fost, de fapt, un adevărat european.

Proiectul acesta l-am sugerat și colegilor noștri de la mai multe instituții muzicale, care susțin mâine concerte de stagiune. Una dintre ele este Filarmonica din București, dirijată de Gabriel Bebeșelea și le mulțumesc că au acceptat această idee. Alături de noi sunt și filarmonicile din Brașov, din Ploiești, din Oradea, din Sibiu, Opera Națională din București. Așadar, cei care au mâine concert de stagiune, vor auzi intonate la începutul concertului acordurile temei din Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.

Tot în cadrul proiectului, am stabilit ca piesa zilei și în cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", care se desfășoară zilele acestea în spații neconvenționale - tot inițiativa noastră - să fie exact această lucrare.

Așadar, mâine sper să fie o zi a europenității în toată România și va fi, cu siguranță, iată, în întreaga lume.

Uniunea Europeană de Radio a îmbrățișat cu entuziasm această idee și vă invit să ascultăm ce a declarat Jean Philip De Tender, directorul general adjunct al EBU: "Prin această inițiativă propusă de Radio România, susținută de un număr mare de radiouri dedicate muzicii clasice, radiourile membre EBU demonstrează încă o dată puterea muzicii care aduce alinare, compasiune și susținere. A construi o multitudine de legături între ființele umane, ascultători de radio și muzicieni din întreaga lume, rămâne în centrul valorilor radiourilor publice."

"Toți oamenii vor deveni frați" este versul lui Friedrich Schiller adoptat de Beethoven pentru tema sa din Simfonia a IX-a. Spuneai ceva mai devreme, Cristina Comandașu, că acest imn al Uniunii Europene se va auzi și în țară, în concerte, la filarmonicile din Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Cluj-Napoca și la București.

Gabriel Bebeșelea, vei dirija concertele de stagiune din această săptămână la pupitrul Filarmonicii "George Enescu". Cum au primit muzicienii orchestrei aceată inițiativă?

Gabriel Bebeșelea: Bineînțeles că toată lumea a primit-o cu foarte multă căldură pentru că, la fel cum spuneam mai devreme, toată lumea este direct afectată, nu indirect. Ba mai mult, există un val foarte puternic nu doar de simpatie, e un sentiment foarte adânc, profund de a ajuta și de a fi alături de cei care în clipa aceasta trăiesc momente incredibil de dificile. Și-atunci, bineînțeles că și muzicienii Filarmonicii "George Enescu" au fost nu doar deschiși, ci ciar s-au prezentat foarte încântați de ideea de a fi cumva solidari, de a participa la ceva mult mai înalt decât noi înșine. Mai mult, repertoriul întregului concert, dintr-un punct de vedere, se potrivește cu acest context, pentru că concertele de joi și vineri vor fi deschise de o lucrare orchestrată de George Enescu, un Andante con moto din Trio op.100 de Franz Schubert, care a fost dedicat de George Enescu Reginei Elisabeta, dar într-un context mai trist și anume cu ocazia decesului său, George Enescu a orchestrat această piesă. Se va auzi această lucrare pentru prima dată după 1916, când a fost dirijată de Dimitrie Dinicu la funeraliile Reginei Elisabeta. Deci, dintr-un punct de vedere, și repertoriul programat se arcuiește în jurul acestei idei de solidaritate și de a atrage atenția asupra unei clipe destul de dificile pe care continentul nostru o trăiește.

Vor fi mai multe concerte-eveniment dedicate Ucrainei, oferite de EBU. Cristina Comandașu, te rog să ne spui ce vom transmite noi, pentru ascultătorii Radio România Muzical, în zilele următoare?

Cristina Comandașu: Deja au început să vină foarte multe concerte organizate de membrii EBU pentru susținerea Ucrainei sau pentru strângerea de fonduri. De exemplu, aseară a fost unul dintre ele, pe care l-am transmis în direct. Mâine, de la ora 15.30, avem înregistrarea unui concert susținut de Radio Lituania. Apoi, începând de săptămâna viitoare, luni avem transmisie în direct de la Praga, propusă de Radiodifuziunea Cehă - un concert dedicat Ucrainei. Sunt apoi înregistrări ale altor concerte; le veți regăsi luni și marți, în cadrul seriei Concerte de 5 stele. Iar la Scena europeană, o propunere foarte interesantă de compoziții scrise de autori ucraineni. Este un subiect pe care nu l-am explorat prea mult. De fapt, compozitorii ucraineni sunt destul de puțin cunoscuți și atunci mi se pare cu atât mai interesant să-i cunoaștem și să le auzim muzica. Ceea ce probabil așteaptă multă lume este înregistrarea concertului caritabil care va avea loc la Teatrul Metropolitan din New York pe 14 martie. Acest concert este foarte târziu, la ora Românei ar fi la 24.00, așa că am preferat să trasmitem înregistrarea acestui concert în cadrul emisiunii Concertele lumii. Va fi duminică, pe 20 martie, și acolo veți putea asculta această producție. Alte concerte au fost programate începând cu 28 martie, în cadrul seriei Concerte de 5 stele și, pe măsură ce mai vin alte producții pe care le putem pune la dispoziția ascultătorilor noștri în liniile de emisiuni Concerte de 5 stele și Scena europeană, le puteți găsi și afla mai multe pe site-ul nostru.

Așadar, mâine, 10 martie, radiourile publice împreună, Odă păcii - Opriți războiul din Ucraina, un proiect Radio România ce se va auzi în peste 50 de posturi de radio ale Uniunii Europene de Radio, o inițiativă Radio România Muzical prin Cristina Comandașu, dar și pe scene importante de concert din România, cum este cea de la Ateneul Român.

Cristina Comandașu, Gabriel Bebeșelea, vă mulțumesc pentru pentru participare!

Interviu realizat de Gabriel Marica