Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală, membru al cvartetului Arcadia

Publicat: marți, 25 Mai 2021 , ora 13.58

Binecunoscutul cvartet Arcadia va putea fi ascultat în recital pe scena Patalului Tinerimea Română astăzi, 25 mai, începând cu ora 18.00. Membrii ansamblului, violoniștii AnaTörök și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török vor interpreta trei cvartete din creația compozitorului Mieczysław Weinberg. 


Astăzi, 25 mai, la Palatul Tinerimea Română, cvartetul Arcadia va susține un recital dedicat compozitorului Mieczysław Weinberg. Va fi primul cu public al formației după perioada pandemiei și în ce condiții se va desfășura?

Nu este primul concert cu public. De când a început pandemia, anul trecut am avut un număr de concerte în diverse orașe care nu aveau restricții atât de severe, dar anul acesta, în mod cert este primul concert cu public pe care îl susținem.


Veți interpreta trei cvartete din cele 17 semnate de compozitorul polonez, nr. 1, 11 și 7. Știm că Arcadia are repertoriul integral al cvartetelor lui Weinberg. După ce criteriu ați realizat selecția celor trei pentru recitalul de astăzi?

Noi avem un proiect pentru a înregistra cu casa de discuri Chandos din Londra, integrala cvartetelor, cum ați spus și primul CD a fost realizat deja acum doi ani, lansat anul trecut. A fost de mare succes, a conținut cvartetele nr. 2, 5 și 8, apoi urma să alegem încă trei cvartete pentru următorul disc din serie și criteriile pe care le folosim noi în alegerea lor sunt și de ordin organizatoric, din punct de vedere al timpului pe care îl ocupă pe CD, pentru că unele sunt mai lungi, unele sunt mai scurte, trebuie să avem în vedere numărul total de CD-uri al colecției finale și încadrarea cvartetelor pe acest număr de CD-uri, dar, în același timp, bineînțeles că ascultându-le am zis că aceste trei cvartete să facă parte din CD-ul nr. 2. Având în vedere că au mici interconectări pe anumite motive sau anumite trimiteri de la un cvartet la altul, mi s-au părut interesante ca să le putem pune împreună.


Când va avea loc următoarea sesiune de înregistrări?

Ar fi trebuit să se întâmple deja, dar a fost amânată. Deja de două ori am amânat această sesiune datorită pandemiei. Acum ultimul termen ar fi către final de iulie. Să sperăm că va rămâne în picioare și acesta.


Știm că în perioada 27 iunie-3 iulie, cvartetul Arcadia va susține un atelier de muzică de cameră la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. De unde a pornit această idee și cine va putea participa?

Ideea este de destul de mult timp, dar am fost foarte ocupați; însă noi ne-am dorit de foarte mult timp să realizăm astfel de ateliere, să putem împărtăși mai departe cunoștințele pe care le-am adunat de-a lungul timpului și studenților și altor instrumentiști din România. Acum a coincis cu faptul că avem un manager în România care se ocupă de noi și care ne ajută foarte mult în realizarea proiectului și poate și asta a contribuit foarte mult să se întâmple acum. De asemenea, ne-am dorit, cu tot dinadinsul, în acest an să facem prima ediție, ca apoi când vor fi lucrurile mai normale, să sperăm, începând cu anul următor să avem deja o ediție la activ, să putem realiza niște filmări, clipuri de prezentare și să putem dezvolta proiectul cu se cuvine în următoarele ediții.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica