Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelista Alexandra Guțu - membră a juriului Concursului "Enescu"

Publicat: joi, 10 Septembrie 2020 , ora 13.18

În perioada 30 august - 7 septembrie 2020 s-au desfășurat, on-line, primele două etape ale secțiunii "Violoncel" din cadrul Concursului Internațional "George Enescu". Marți, 8 septembrie, s-a publicat lista candidaților care vor intra în semifinală. Sunt 7 violonceliști din 6 țări, cel mai tânăr având doar 14 ani, o premieră pentru istoria Concursului. Printre aceștia se numără și românul Ștefan Cazacu. Semifinala și finala vor avea loc la Ateneul Român, în luna mai a anului viitor. Mai multe detalii aflăm de la violoncelista Alexandra Guțu - membră a juriului, intervievată de Florica Jalbă:

În această ediție s-au înregistrat mai multe premiere, iar secțiunea "violoncel" a avut, până în prezent o contribuție importantă. Cei mai mulți candidați înscriși, depășind 85, numărul maxim acceptat în competiție, încât a fost necesară o preselecție. În premieră pentru Concurs, din cauza pandemiei, o jurizare on-line pentru preselecție și primele două etape, concurenții fiind nevoiți să-și înregistreze piesele. Intrarea în semifinală a celui mai tânăr candidat din istoria Concursului, violoncelistul sud-coreean de 14 ani. Care sunt impresiile dumneavoastră?

A fost o experiență inedită pentru mine. A trebuit să învăț să ascult și să decid cu totul în alt mod. Sigur că mai puțin emoționant, pentru că ai în față doar un aparat unde îi vezi pe tineri interpretând programul. Desigur, prima etapă a fost de-a dreptul obositoare, pentru că s-au prezentat 54 de video-uri ale concurenților, multe piese care se și repetau, așa că am ascultat la diferite fusuri orare, pentru ca să fiu cât se poate de atentă și de obiectivă. Cu siguranță, nici pentru ei nu a fost ușor să se înregistreze în fața unei camere, un program, care altfel, cântat în public, probabil că ar fi mai personal sau poate, mai expresiv. Dar, oricum, nivelul a fost extraordinar de bun. Aceasta este marea noastră bucurie, a tuturor celor din juriu. Am avut și o întâlnire online cu toții, la ora 16.00, când la New York era dimineața - ora 8.00 și la Tokyo era 10.00 seara. A fost de-a dreptul dureros să trebuiască să alegem din 54 de concurenți, 12. Până la urmă s-a suplimentat cu unul și au intrat 13 în a doua etapă; etapa a doua a fost mult mai relaxată, dar tot cu mare, mare plăcere și bucurie de a asculta. De aceea, eu sper din suflet că în luna mai ne vom întâlni pe viu, la București, îi vom admira cu toții în sala Ateneului și concursul, într-adevăr, să se termine așa, încununat de succesul binemeritat.


Din perspectiva muzicianului, cum vedeți această pauză între etapele Concursului?

Această pauză, cu siguranță că este puțin cam lungă, dar este impusă de măsurile de precauție. Pe de altă parte, tinerii au timp să se concentreze cât se poate de bine pe semifinala care include interpretarea Sonatei a II-a de George Enescu; pentru cei care o cunosc deja de mult timp, nu este deloc ușoară. Deci, au timp să aprofundeze repertoriul din semifinală și bineînțeles, finala care este cu orchestră. Așa că, eu cred că se va trece cu bine și peste perioada aceasta și că va trece repede.


Până să fi ascultat înregistrările, ați avut rețineri în ceea ce privește realizarea lor tehnică, v-ați temut pentru șansele candidaților?

Să știți că înregistrările au fost în regulă. Cele care, hai să zicem, că nu aveau volumul atât de bun, le-am ascultat la căști. Am încercat în toate felurile - la boxe, la căști, pe laptop, pe televizor, pe toate mijloacele posibile și nu am avut necazuri să nu se audă bine sau să nu se poată face diferențieri de culori, nuanțe ș.a.m.d.


Și au rămas 7, dintre care unul este cel mai tânăr candidat din istoria concursului, are doar 14 ani, iar altul este compatriotul nostru, Ștefan Cazacu.

Mă bucur pentru toți. Îmi pare rău de cei care au trebuit să ne părăsească, deși nivelul este extraordinar, dar concursul este concurs și la o diferență minimă, unii nu au putut să continue, dar cu siguranță, vor avea o carieră foarte frumoasă, pentru că au toate calitățile necesare.


Interviu realizat de Florica Jalbă