Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 20 Decembrie 2019 , ora 13.11


Domnule Cristian Mandeal, veți dirija Orchestra Română de Tineret în concertul intitulat Iarnă magică. Ce înseamnă pentru dumneavoastră revenirea la pupitrul acestei orchestre?

Această orchestră îmi este un fel de copil de suflet la care, de fiecare dată când există un nou proiect, revin cu cea mai mare bucurie. Pe de-o parte, îmi asum un fel de rol de mentor, de dascăl, dacă doriți; pe de altă parte, mă bucur de energia și entuziasmul pe care mi le transmit acești minunați tineri.


Cum a fost stabilit repertoriul, având în vedere că va fi un concert cu tematică festivă?

Repertoriul este foarte divers și, în același timp, adaptat pentru o astfel de ocazie festivă cum este un concert dinaintea Crăciunului și Anului Nou; pe de altă parte, ținând cont și de spiritualitatea specifică a sărbătorii Crăciunului în primul și-n primul rând. Așa încât, acest repertoriu este foarte divers ca și stiluri, foarte incitant atât pentru orchestră, cât și pentru public, cu foarte multe contraste din punct de vedere stilistic, cât și ca stare psihică și psihologică în general.


Pe scenă va fi prezent și Corul Preludiu pregătit de Voicu Enăchescu.

Da, este prima dacă când facem o astfel de colaborare cu Orchestra de Tineret și cu mine ca dirijor, pentru că au mai făcut astfel de colaborări cu Cristian Măcelaru. Pentru mine este însă prima dată când mă voi întâlni cu acest cor pe care l-am plasat în partea a doua a concertului cu patru lucrări foarte diverse între ele. Pe de-o parte - Bach, Haendel, pe de altă parte - Verdi cu două coruri din opere celebre. De asemenea - vă divulg un secret - avem și mai multe bisuri din care corul va susține două.


Colaborați de mult timp cu Orchestra Română de Tineret. Cum puteți descrie această perioadă de lucru cu tinerii muzicieni?

E o perioadă de peste 10 ani. Suntem deja de 11 ani împreună. Primul concert a avut loc în 2008. Între timp, desigur, generațiile s-au schimbat și așa e și normal și firesc să fie la o orchestră de tineret, dar impresia mea este că această orchestră a crescut din ce în ce mai mult pe acest timp de 10 ani în care au lucrat și și-au transmis cumva din experiențe de la o generație la alta. Așa încât, prezența mea aici este una determinantă atât pentru ei, cât și pentru mine.

Credit foto: Virgil Oprina

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica