Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Romanian Chamber Orchestra - interviu cu Ladislau Cristian Andriș (II)

Publicat: marți, 29 Octombrie 2019 , ora 14.07

Despre o nouă orchestră, născută din entuziasmul de a aduce din experiența proprie, înapoi, acasă. Concertele Romanian Chamber Orchestra au loc pe 1 noiembrie la Arad, pe 2 noiembrie, la Timișoara și pe 3 noiembrie, la Sala Radio din București. Pentru concertul de la București, biletele sunt disponibile aici.

Romanian Chamber Orchestra, un ansamblu nou pe scena muzicală românească. Vă aflați nu doar în postura de interpret, ci și de director artistic, alături de violonistul Alexandru Tomescu. Când și cum a pornit ideea acestui proiect?

Cum am vorbit mai devreme despre sfera educațională, deja cu Alexandru am început să ținem niște cursuri de masterclass la casa părintească al lui George Enescu. Deja a fost a V-a ediție, urmează a VI-a și ne-am dat seama că trebuie să facem ceva și pentru viitorul muzical al României și atunci ne-am gândit că dacă îmbinăm reprezentanții cei mai importați sau unii dintre cei mai importanți muzicieni români, care se află în Occident, cu viitorul muzical al României, rezultatul poate să fie doar unul excelent. Deja Orchestra Română de Tineret, pe care a creat-o maestrul Marin Cazacu, împreună cu dirijorul Cristian Mandeal, este un exemplu în acest sens. Ne-am gândit că dacă facem o orchestră în care să aducem muzicieni români de top din Occident, după aceea să luăm și o parte din muzicienii români care au cântat în Orchestra Română de Tineret și sunt produsul acestei orchestre care ocupă poziții de top în România, cum este concert-maestrul Filarmonicii George Enescu sau concert-maestrul Operei Naționale, printre alții, și să pregătim viitorul muzical al acestei țări, împreună cu un dirijor de talie mondială, cum este Cristian Măcelaru, nu poate să fie decât ceva de bun augur din punct de vedere muzical.


Un ansamblu ce reunește 21 de muzicieni români, cu cariere internaționale. Cum s-a realizat selecția artiștilor ce intră în componența orchestrei?

Studiind 12 ani în Occident am cunoscut foarte mulți români, care studiau împreună cu mine în diferite facultăți și evident, în primă fază, m-am gândit, ce studenți la vremea aceea, români, cunosc, care au ajuns să cânte în orchestrele de top din lume. Și așa am ajuns, printre alții, la Dragoș Bălan. Cu Irina Simon n-am studiat, am auzit de ea, deoarece cântă în una dintre cele mai prestigioase orchestre din lume, care este Lucerne Festival Orchestra.


Concertele susținute de Romanian Chamber Orchestra, în viitorul apropiat, se vor desfășura sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

Repetițiile vor începe luni, 28 octombrie 2019. Cristian Măcelaru vine de la Seattle. Sunt sigur că entuziasmul lui este foarte mare. Toți muzicienii își doresc foarte mult să iasă trei concerte extraordinare și vom lucra pentru acest lucru. Toți muzicienii din orchestră, cred că reprezintă o garanție a calității actului muzical.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica