Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Traversée du Fantasme' - o lume fantastică

Publicat: vineri, 18 Octombrie 2019 , ora 10.13

Pianista Mara Dobrescu și flautistul Matei Ioachimescu revin în România pentru trei recitaluri, la Cluj-Napoca, Bistrița și București. Sub titlul "Traversée du Fantasme", cei doi artiști creează de această dată o lume fantastică, cu peisaje nocturne, cu legende și personaje mitice, cu dansuri vechi și noi, sau cântece despre timpuri demult apuse. Despre dialogul cu Mara Dobrescu, Matei Ioachimescu a declarat:

Pentru această serie, colaborarea noastră a venit cumva firesc, în urma colaborării noastre de data trecută de la turneul Romanian Rhapsody, un turneu de mare succes, cu un program inedit, cu multe concerte în țară. Au urmat câteva concerte în străinătate, în Slovacia, Franța, Austria ș.a.m.d.; cumva vine să continue pe linia asta a unui program valoros, atât cu lucrări clasice, cât în special, ea pune într-o anumită și într-un anumit context universal, lucrări ale unor compozitori contemporani, în speță, compozitori tineri, compozitori români contemporani.

De această dată, continuăm seria concertelor cu două lucrări comandă dedicate nouă, dedicate publicului din România. Doi compozitori tineri, foarte valoroși de la Cluj, Alexandru Morariu, iar de la București, Sabina Ulubeanu, doi compozitori deja cunoscuți publicului din România. Dacă Alexandru Morariu a fost câștigător al concursului de compoziție din cadrul Festivalului George Enescu, un concurs extrem de prestigios, Sabina Ulubeanu, recent a avut premiera unei lucrări simfonice de mare succes în cadrul Festivalului Enescu, deci iată, și turneul nostru profită de prestigiul acestor doi tineri compozitori excepționali, ceea ce face ca piesele lor să aibă un impact deosebit și mult așteptat la publicul din România este că au înțeles perfect tematica acestui program și din punctul nostru de vedere ca interpreți mi se pare că se integrează perfect în această tematică a lumii fantastice de vis, unde cochetăm cu personaje mitice cu dansuri vechi și cântece triste de Bela Bartok. Avem un program complex.

S-a mizat de această dată de a pune lucrări mai puțin cunoscute, cum spuneam, într-un context universal, de a le da o încărcătură emoțională extraordinară și de a folosi lucrări care sunt mai puțin accesibile publicului într-un asemenea context și iată, așa apare o lucrare foarte spectaculoasă a compozitorului elvețian Frank Martin, Baladă de Frank Martin în finalul acestui recital, dar sigur în muzică de Mendelssohn, Jean Sibelius, lucrari ale impresionismului francez, mici mostre din diferite stiluri, care cum spuneam ne servesc acestei tematici extraordinare.

Până la urmă, turneul nostru în România se prezintă doar în trei concerte. Erau inițial concerte mai multe, am rămas la cele trei - în cadrul prestigiosului festival "Toamna muzicală clujeană", de acolo am pornit, de la invitația acestui festival extraordinar, lângă Cluj, la o aruncătură de băț, la Bistrița, unde iată, se întâmplă niște lucruri absolut minunate la sinagogă și marți (n.r. 22 octombrie 2019) încheiem acest periplu românesc la Muzeul Național Cotroceni, într-o ambianță extraordinară, locurile sunt deja ocupate, epuizate. Aceasta este o bucurie mare de tot să putem să prezentăm muzică clasică și muzică clasică contemporană, într-un cadru atât de frumos.

În primul rând este un privilegiu pentru cei prezenți, să fie martorii creației momentului. Este un lucru fantastic să poți să fii în sală, alături de cei doi compozitori, prezenți la concertele noastre, la toate cele trei concerte. Un lucru extroardinar, ca melomanii din România, au șansa, la acest proces de creație și să asculte pentru prima oară, aceste lucrări minunate. În plus, toată seara va fi un program unitar, un program care-i va purta pe niște aripi ale visării și pe tărâmuri fantastice. Consider de altfel, un program extraordinar de binevenit în timpurile noastre și așa destul de grele.

Turneul "Traversée du Fantasme" susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu va începe sâmbătă, 19 octombrie 2019, cu un recital la Sinagoga din Bistrița, programat pentru ora 19:00.

Declarație preluată de Lucian Haralambie