Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: miercuri, 2 Octombrie 2019 , ora 12.19

În perioada 3-11 octombrie 2019, ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu, va susține turneul național „Clasic la puterea a treia”. Trecând prin orașele Tulcea, Pitești, Alba Iulia, Arad, București și Bistrița, formația de violonceliști va interpreta lucrări baroce, romanice, românești și melodii cunoscute din prezent.

Săptămâna aceasta va începe Turneul Național "Clasic la puterea a treia", pe care-l veți susține alături de Ansamblul Violoncellissimo. Cum ați ales denumirea turneului?

E un fel de-a spune clasic la puterea a treia pentru că vom fi mai mulți pe scenă, deci puterea se va întări cu apariții de opt violoncele în anumite concerte și chiar șaisprezece în concertul de la Sala Radio din București. Este un concept prin care talentul... totdeauna am spus că se măsoară prin puterea de a putea crea alături de alte persoane. Și iată cum un ansamblu cum este Violoncellissimo reușește să creeze împreună, trecând printr-o diversitate atât de mare de repertoriu. De fapt, vor fi câteva surprize suplimentare pe care nu le-am putut adăuga în promovarea acestui turneu pentru că publicul va descoperi că ar putea să asculte lucrări dintr-un repertoriu de jazz, rock, folclor autentic românesc și, cu siguranță, se vor bucura la fel de intens, așa cum o facem noi pe scenă.


Cum vedeți colaborarea cu studenții dumneavoastră în acest ansamblu?

Este un proiect care a pornit cu mulți ani în urmă, când mi-am dorit să cânt alături de studenții mei, și iată, acum, generația mai recentă cu care ne-am stabilizat în acest proiect special, suntem stabili în a alcătui concerte pentru că am fost prezenți pe scene internaționale foarte importante - de la Washington la Beijing, Bruxelles, Paris și Luxemburg - așa că bucuria de a împărtăși împreună muzica clasică este enormă.


Aveți planificate viitoare proiecte alături de Ansamblul Violoncellissimo?

Proiectele continuă în fiecare an pentru că se adaugă și alte generații de violonceliști și toți vor avea această, pot să spun, șansă de a participa la acest proiect de creativitate colectivă și de a se bucura din plin de instrumentul pe care și l-au ales în profesia lor de muzician.


Interviu realizat de Vlad Ghinea