Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga despre proiectul 'Doamnele muzicii românești'

Publicat: luni, 23 Septembrie 2019 , ora 14.02

Pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa vor susține un turneu sub titlul Doamnele muzicii românești, menit să promoveze un proiect omonim. Ca parte a acestei inițiative, va fi lansat un compact disc ce conține lucrările pe care le vor prezenta în cadrul turneului. Detalii aflăm de la Ștefan Doniga. 


Toate proiectele pe care le-am realizat împreună cu violonista Diana Jipa au fost dedicate culturii românești. Acest din urmă proiect pe care-l desfășurăm acum nu vine decât ca o împlinire a acestei perspective - prezența feminină în cultura românească și în muzica românească fiind una de foarte mare valoare și importanță. Ne-am apropiat de compozitoarele din muzica românească tocmai pentru a celebra valoarea muzicii noastre și valoarea creației cu care noi am trecut prin școală și prin muzica pe care o interpretăm.


Înțeleg că ați avut deja un recital la începutul lunii septembrie. Cum a recepționat publicul lucrările selectate?

Da. A fost un recital avanpremieră a acestui proiect. Trebuie să menționez că este un proiect realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și cu importantul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune. Recitalul de la începutul lunii septembrie a fost inclus în Festivalul Internațional "George Enescu" și a fost o minunată surpriză, din câte am dedus din reacția publicului, pentru cei care au fost prezenți în sală. Deși apropierea de o colecție de creații muzicale aparținând doar compozitoarelor poate părea o idee, să zicem, facilă, la îndemâna oricui este pregătit să studieze puțin creația românească, foarte puțini interpreți s-au apropiat de o astfel de colecție. Motiv pentru care, un asemenea demers a părut extrem de interesant și de atractiv; și nu numai prin conținutul său tematic, cât și prin lucrările pe care le-am selectat pentru acest program - creații destul de accesibile din punct de vedere muzical și care acoperă aproape un secol de istorie a muzicii românești.


Istoria muzicii românești menționează totuși un număr respectabil de doamne compozitoare.

Nu vă ascund că a fost un efort destul de mare de a selecta această muzică, nu pentru că nu am avea din ce să selectăm - după cum ați spus, fondul acesta al creației compozitoarelor fiind unul extraordinar de vast și deosebit de valoros. Efortul pe care l-am făcut a constat tocmai în a alege ce să lăsăm deoparte. A fost foarte dificil să facem această selecție, motiv pentru care ne-am promis că este doar o primă ediție acest proiect prezent, valoarea acestor creații cerând o continuare din punctul nostru de vedere. Unul dintre principii a fost, după cum v-am spus, un anumit tip de facilitate a repertoriului din punctul de vedere al receptării publicului, pentru că noi ne adresăm prin acest proiect în primul rând publicului tânăr. Proiectul va conține, dincolo de un turneu de recitaluri, o sesiune de înregistrări a acestui program, tipărirea acestor lucrări înregistrate pe un număr de 500 de cd-uri care se vor distribui gratuit în școlile din România. Așadar, adresându-te unui public tânăr, încercând să faci un act de educație din acest proiect, evident unul dintre reperele selectorii acestui repertoriu a fost adresabilitatea cât mai largă a muzicii pe care o prezentăm.


Cum se va desfășura acest turneu de promovare?

Discul va fi distribuit în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în același timp cu turneul nostru de lansare, de promovare a discului. Acest turneu va avea șase opriri: la Sf. Gheorghe, la Centrul cultural Arcuș începând din data de 10 octombrie; apoi, la Zalău, unde vom avea bucuria să inaugurăm Casa memorială "Iuliu Maniu" cu ocazia acestui recital; vom fi apoi prezenți la Satu Mare, la Cluj, iar la sfârșitul lunii octombrie, la Focșani și încheiem la Brăila. Va exista apoi, la începutul lunii noiembrie, un recital de lansare oficială a acestui disc, în București.


Interviu realilzat de Petre Fugaciu