Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea, fondatorul Ansamblului Musica Ricercata

Publicat: joi, 18 Iulie 2019 , ora 9.45

Pe parcursul acestui turneu, ansamblul propune interpretarea unor lucrări muzicale care demonstrează sincronismul dintre cultura sibiană și cea vest europeană. De unde a pornit ideea acestui proiect?

Acest turneu a pornit din curiozitatea de a descoperi ce se întâmpla muzicalmente în Transilvania, în perioada în care existau mari competitori din partea de vest a Europei. Ei bine, am ajuns la concluzia că ei erau compozitori la fel de valoroși, care merită să fie scoși din arhive și care merită să capete o voce, lucru făcut, din păcate, mult prea puțin până acum. Sper ca publicul să sesizeze acest demers al nostru de a demonstra sincronismul dintre Transilvania și vestul Europei, pentru că, acești compozitori transilvăneni sunt alăturați celor care i-au influențat în Europa de Vest.


Musica Ricercata este un ansambl tânăr, înființat în 2017 și a reușit să capete rapid notorietate, obținând un parteneriat valoros cu orchestra de tineret a Uniunii Europene. Din perspectiva dirijorului, pentru că sunteți totodată și fondatorul acestui ansamblu. Ce considerați că este necesar să posede un ansamblu pentru a oferi publicului o muzică de calitate?

În primul rând, să demonstreze că are o relevanță în peisajul nu doar muzical, în peisajul cultural, al unei țări sau al unui oraș, iar în această direcție, turneul nostru, de fapt, începe la finalul unui festival pe care l-am format împreună cu partenerii noștri la Sibiu. Festivalul se numește tot Musica Ricercata și ne bucurăm foarte mult de acest parteneriat cu European Union Orchestra, care demonstrează că proiectele noastre sunt bine văzute și în afara țării, nu doar în România.


După finalul turneului BaRock
'IN Transylania, care sunt proiectele ansamblului?

După finalul turneului mai urmează niște proiecte cu BaRock rus și BaRock german, în luna octombrie. Urmează un an Beethoven, în care o să ne raliem și noi dezideratului de a interpreta muzica lui Beethoven, dar o să facem asta pe instrumente de epocă la diapazonul din vremea lui Beethoven și urmează alte proiecte, gale de operă, barocă ș.a.m.d.

Interviu realizat de Maria Nica