Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Iulian Ochescu

Publicat: vineri, 28 Iunie 2019 , ora 12.16

Pianistul Iulian Ochescu a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun acompaniator al secțiunii de violoncel din cadrul ediției a XVI-a a Concursului Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski”. Pianistul ne spune mai multe despre colaborarea cu violoncelistul american Zlatomir Fung și despre distincția primită.

"Trebuie să recunosc faptul că a fost foarte emoționat în prima etapă și foarte onorat, în același timp, să cânt alături de un violoncelist atât de minunat cum este Zlatomir. Este câștigătorul Premiului I la Concursul Enescu din 2016 și acolo am avut onoarea să-l cunosc și să cânt alături de el pentru prima oară. După toată această experiență, am avut un recital foarte special la Ateneu în 2018. Și, apoi, a fost o decizie destul de spontană de a participa împreună la concurs, de a-l susține în acest vis pe care el îl are de foarte mult timp.


Ai fost laureat cu Premiul pentru cel mai bun acompaniator al Secțiunii Violoncel. Ce ne poți spune despre acest premiu? Ce înseamnă el în general pentru un pianist și, în particular, pentru tine?

Este un premiu cu totul deosebit pentru mine, fiindcă m-am dedicat foarte mult acompaniamentului și muzicii de cameră. Este un sentiment cu adevărat unic de a participa într-un asemenea concurs și de a nu fi implicat cumva în mod direct în desfășurarea rezultatelor, dar totuși având o contribuție atât de importantă, consider eu. A fost, într-adevăr, o experiență specială din această perspectivă și, cu atât mai mult, mă onorează acest premiu. Cred că și șansa a făcut ca eu să obțin acest premiu și aprecierea juriului care, de altfel, mă onorează extrem de mult fiindcă sunt oameni cu o experiență cu totul deosebită, cu cariere absolut impresionante. Este un motiv în plus de bucurie aprecierea din partea lor."


Interviu realizat de Petre Fugaciu