Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Vlad Vizireanu

Publicat: joi, 27 Iunie 2019 , ora 13.42

Domnule Vlad Vizireanu, voi începe prin a vă felicita pentru nou post de director muzical al Orchestrei Simfonice Knox-Galesburg. Cum s-a derulat procesul de selecție pentru acest post?

Mai întâi, pentru orchestră, căutarea cred că a început cam acum vreo doi ani. Pentru mine a început în 2018 prin post online și se trimite CV, video link de dirijat.


Știți câți concurenți ați avut?

50 sau 60. Au ales 10 dintre cei 60 și au făcut interviu pe Skype, apoi au rămas patru finaliști, invitați la Galesburg, să dirijeze și să-i cunoască un pic mai personal.


De ce v-ați dorit dumneavoastră acest post? Ce aduce nou în cariera pe care o aveți?

Sunt mai multe feluri de a fi dirijor. Se poate ca guest conductor, nu ca dirijor principal, dar invitat. Este chiar foarte plăcut să vii așa, doar pentru muzică. Există și alt mod, acesta de director principal, în care este multă responsabilitate, dar în care poți să și îndrumi orchestra prin viziunea artistică proprie. Asta chiar mi-a lipsit în carieră până acum. Și acum este prima ocazie când am oportunitatea asta, să îndrum o orchestră.


Cunoșteați deja această orchestră, înainte de a aplica pentru postul de director muzical? Avuseseți colaborări anterioare?

Să zic sincer, nu. Primul meu contact cu orchestra a fost când am ajuns în Galesburg. 


Care este nivelul acestei orchestre? Cum l-ați caracteriza?

Noi avem tears, nivele și financiare și calitative. De exemplu, tear 1 sau tear A, ar fi Filarmonicile din New York sau Los Angeles. Cele mari și foarte cunoscute. Mai jos, sunt cele mai puțin cunoscute și cu buget mai mic. Knox Galesburg, pot să zic că este cam la tear 3, referitor la buget. La calitate sunt foarte buni. Asta, sper că pot să las eu în urmă.


Ce ambiții aveți și care sunt proiectele legate de acest ansamblu?

Încă nu am început să planific. Abia am semnat contractul. Acum o să începem întâlniri cu bordul și pot să spun că vor fi între cinci și șapte concerte pe an, de mare varietate.

Știți cumva dacă există și alți muzicieni de origine română în Orchestra Simfonică Knox Galesburg?

Din păcate, nu. Dar pot să zic că mulți din ei nu locuiesc în Galesburg, efectiv. Locuiesc în Chicago, Missouri. E foarte central și e foarte posibil ca în viitorul apropiat să avem și muzicieni români.


Și poate și muzică românească în program, ce spuneți?

Absolut. Asta nici nu se discută.

Spuneți-mi dacă acest post va produce oare schimbări și în proiectele dumneavoastră generale. Vă veți mai putea permite din punct de vedere al timpului să dirijați și în alte părți? E posibil să mai dirijați și în România, în următoarea perioadă?

Da, voi fi în țară vreo două săptămâni cu Filarmonica din Ploiești, pentru Recviemul de Verdi, pe 27 iunie și da, mai vin în septembrie pentru Festivalul Enescu, cu Orchestra Națională din Lille. Am mai concertat cu Orchestra de Cameră Radio și sper să mai revin și acolo și la Iași, deci da, sper din tot sufletul să am cât mai multe ocazii și să vin cât mai des acasă.


Ne bucurăm să auzim acest lucru. O ultimă întrebare. Când începe propriu-zis mandatul dumneavoastră de director muzical al orchestrei americane?

Mandatul propriu începe în iulie, dar primul concert cu ei efectiv, este în octombrie, deci mai e ceva timp.


Domnule Vlad Vizireanu, vă mulțumim foarte mult și evident vă dorim mult succes la toate concertele ce vor urma.

Mulțumesc și eu și să ne auzim cu bine.


Interviu realizat de Monica Isăcescu