Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Ilinca Dumitrescu

Publicat: joi, 16 Mai 2019 , ora 10.55

Între 18 și 20 mai are loc la Râmnicu Vâlcea o nouă ediție a festivalului "Tinere talente", organizată sub îndrumarea reputatei pianiste Ilinca Dumitrescu.

Am aflat că v-ați întors recent în țară pentru acest eveniment. Cum a început acest festival ce este susținut anual de patru decenii. Va fi o ediție aniversară, cea de anul acesta?

M-am întors chiar de două zile în țară. Am fost în America de Sud, în Peru, am avut un concert la Lima și am predat un masterclass și bineînțeles că m-am întors în grabă și cu tot sufletul pentru acest festival, la care țin foarte mult. Festivalul are, sigur, așa cum ați spus deja, 40 de ediții la activ, fiindcă, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea poartă numele tatălui meu, Filarmonica Ion Dumitrescu. Eu întotdeauna am fost alături de toate evenimentele care s-au desfășurat la această filarmonică, la care am participat de la înființarea sa. Mă bucur foarte mult că în acest an este o ediție revigorată. La filarmonică este un nou director, profesorul Petruț Constantinescu și iată, că, împreună cu alte personalități din Râmnicu Vâlcea, festivalul ia o altă amploare în acest an.


Cine sunt tinerii artiști ce vor concerta pe scena festivalului?

Sunt trei zile de festival, în care am încercat să aducem cât mai variate talente din mai multe regiuni ale țării sau din Republica Moldova.

În prima zi va fi un concert al Academiei de Muzică din Chișinău și în preambul, o tânără din Ploiești, care va cânta muzică românească, apoi acest concert al studenților din Chișinău, prezentat de fagotistul, dr. Vasile Macovei. În partea a doua a acestei prime seri, care va avea loc la Sala Lahovari a Filarmonicii, va fi un concert-spectacol, organizat de soprana și profesoara universitară, Georgeta Stoleriu, cu studenții săi, așa cum realizează ea de obicei, cu mult bun gust și cu multă atenție pentru muzică și poezie. Aceasta este prima seară.

A doua zi, duminică, vom asculta, în cursul dimineții, la galeriile de artă din Râmnicu Vâlcea, un concert al tinerilor din Liceul de Muzică Victor Giuleanu, din Râmnicu Vâlcea. A fost o idee a mea ca, neapărat, acest liceu să aibă un concert întreg. Recitalul va fi prezentat de dr. Ozana Calmuschi Zarea, director adjunct artistic al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău. Apoi, seara, vom avea un concert al Fundației Culturale Remember Enescu, condusă de profesoara Mihaela Tomescu, care va și prezenta acest recital. În această fundație sunt mulți tineri speciali care vor cânta și muzică românească și repertoriu internațional.

Iar ultima seară, luni, 20 mai este chiar ziua de naștere a tatălui meu, Ion Dumitrescu. Vom avea închiderea festivalului cu un concert cu câțiva tineri, care vor cânta cu orchestra filarmonicii, dirijată de dirijorul permanent al filarmonicii, Florin Totan. Vor fi doi cântăreți, va fi o pianistă și doi violoniști. Înainte de acest concert, directorul Filarmonicii va decerna un număr de diplome de excelență, unor personalități culturale din Râmnicu Vâlcea. Nu în ultimul rând, vreau să spun un cuvânt deosebit despre profesoara Augustina Sanda Constantinescu. A fost și este unul dintre inițiatorii și fondatorii festivalului. O personalitate culturală a orașului, care va fi, de asemenea, alături de noi, ca și primarul orașului și alte personalități culturale sau din viața socială a orașului.

Despre ultimul concert al festivalului, puteți afla amănunte de la Irina Cristina Vasilescu, care va fi prezentă la eveniment și va relata marți, 21 mai, de la ora 9.00. 


Interviu realizat de Vlad Mihai