Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Florian Mitrea

Publicat: vineri, 22 Martie 2019 , ora 11.10

Cum descrieți colaborarea cu Orchestra Națională Radio și dirijorul Ladislau Horvath?

De-abia aștept să începem repetițiile. E un concert frumos și ofertant, atât pentru solist, cât și pentru orchestră și sunt foarte, foarte nerăbdător să mă întâlnesc cu artiștii Orchestrei Naționale. E o orchestră cu care am crescut, pe care am urmărit-o de mic copil și e grozav să ajung în momentul debutului solistic cu ei.


Veți interpreta Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Beethoven. Ce v-a determinat să alegeți această lucrare?

E un concert să spunem de tinerețe și totuși în interiorul lui e o gamă de emoții absolut fascinante prin care treci. Piesa este într-adevăr deosebită, cum este și Simfonia a V-a care urmează după acest concert. Se poate asculta la un nivel profund.


Din anul 2018 sunteți profesor asociat la Royal Academy of Music din Londra. Cum este experiența de pedagog până acum?

Foarte satisfăcătoare. E o experiență din care învăț eu însumi. Dacă vreau să învăț o piesă bine, neapărat trebuie s-o predau. În momentul acela îți pui niște probleme. Faci un pas înapoi ca profesor și începi să ajuți studentul să ajungă la o înțelegere și mai profundă a lucrului. Privești lucrurile altfel și te ajută și pe tine, în momentul când ajungi din nou să cânți acea piesă având experiența predatului. O abordezi cu totul altfel. Sunt foarte norocos să fiu parte din această insituție, care mi-a fost, Slavă cerului!, cămin adoptiv din 2008, de când am venit la ei student, iar acum am onoarea să fiu și la catedră. E grozav și mă simt foarte norocos.


De asemenea, anul trecut ați lansat albumul de debut, Folow in the river, care a fost un succes. Aveți în plan și un alt produs discografic?

A fost un succes la care nu mă așteptam, sincer, am fost deosebit de onorat de premiul din partea ascultătorilor Radio România Muzical. E o confirmare, care foarte rar vine și atunci în momentul când publicul îți confirmă că ai făcut un lucru grozav, pentru tine ca artist, ca muzician, e cu totul mulțumitor. Am în plan chiar un CD Beethoven, pentru că știm și așteptăm cu toții, anul 2020 - anul Beethoven. În plan este un CD Beethoven de muzică pentru pian și instrumente de suflat. Voi colabora cu colegii mei de la Atheea Wind Quintet, vom cânta muzică de Beethoven puțin cunoscută, de exemplu Sonata pentru cor și pian, marele cvintet pentru instrumente de suflat și pian și sonate pentru pian. Este un proiect cu multiple aspecte, multiple fațete și ei sunt grozavi, sunt muzicieni cu mari premii la activ și cu o carieră de succes în Marea Britanie și de-abia aștept să ne apucăm de lucru.


Interviu realizat de Vlad Ghinea