Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviul zilei la Matinal despre ziua Radio România Muzical

Publicat: joi, 21 Martie 2019 , ora 14.15


Într-un tempo allegro se apropie un eveniment îndrăgit de toți melomanii din România, 24 martie - Ziua unicului post de muzică clasică de la noi. Împlinim 22 de ani pe care îi vom sărbători la ParkLake. Cu această ocazie, i-am invitat în studioul Radio România Muzical la Matinal pe Liliana Staicu - director Formații Muzicale, care sperăm să revină cât mai repede la cârma Radio România Muzical, pe violonistul Alexandru Tomescu - ambasadorul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și pe Cătălina Roșu - PR Librăriile Humanitas. Înainte de a începe discuția, vreau să vă spun că librăriile Humanitas oferă celor mai inspirate mesaje pe care le veți scrie pe pagina de facebook la video-ul live din studioul nostru o carte, Ana Blandiana - Variațiuni pe o temă dată și un CD, CD-ul de debut al pianistului Mihai Ritivoiu, ce conține lucrări de Cesar Franck, George Enescu și Franz Liszt, iar câștigătorii vor fi anunțați prin mesageria facebook.

Bună dimineața! După această introducere lungă, am să încep cu doamna Liliana Staicu. Mereu în prag de aniversare ne place să ne reamintim de începuturile Radio România Muzical. Ce amintiri vă leagă... să vorbim puțin și despre prezent și, mai ales, despre viitor.

Liliana Staicu: Bună dimineața! Mă bucur că mă aflu în acest studio. Îmi aduc aminte, chiar acum mă gândeam la acele luni de dinaintea lansării postului în care împreună cu mica echipă care eram atunci, formam atunci Radio România Muzical, și împreună cu doamna Mihaela Doboș, prima directoare a acestui post de radio... Mă gândesc la acele luni febrile de dinaintea lansării postului și la acel moment realmente important pentru cultura românească - și cred că nu numai pentru cultura muzicală românească - lansarea a ceea ce este și astăzi unicul post de radio din fm dedicat muzicii clasice și de jazz. Bineînțeles că au trecut 22 de ani care n-au fost întotdeauna ușori, dar au fost cu siguranță frumoși pentru că tot ceea ce am încercat să facem noi a fost să urmărim un unic scop și să avem un unic criteriu și acela este valoarea: valoarea componistică, valoarea interpretativă și, de ce nu, trebuie să o spun, valoarea celor care s-au aflat și se află și astăzi în fața microfonului, a oamenilor fără de care acest post practic nu ar fi existat și nu ar fi ajuns astăzi acolo unde se află, adică în casele atâtor melomani.


24 martie. Așadar duminică, la ParkLake, un nou moment important în istoria Radio România Muzical atât pentru melomani, cât și pentru noi.

Liliana Staicu: Da, ne vom afla într-un spațiu neconvențional, așa cum ascultătorii noștri știu foarte bine. Sunt destul de mulți ani de când Radio România Muzical a încercat să iasă în afara radioului, în afara studioului de emisie către ascultători, într-un mod inedit. Anul trecut, pe 24 martie, când am împlinit 21 de ani, Alexandru Tomescu a fost invitat la ParkLake pentru această aniversare - o vom face și în acest an împreună. Așa că, Alexandru împreună cu Corul de Copii Radio de această dată vor fi prezenți duminică pentru a marca această aniversare.


Alexandru Tomescu este ambasadorul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și-l întreb ce admiră cel mai mult la acest proiect? Bună dimineața!

Alexandru Tomescu: Bună dimineața și bine v-am găsit! E o mare bucurie să fiu alături de postul meu de radio preferat în acest moment aniversar. Campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este bazată exact pe neconvențional. Muzica clasică este de foarte multe ori prezentă în jurul nostru fără ca noi să fim conștienți de lucrul acesta. Și, iată, România Muzical o aduce și ne face să fim conștienți de acest lucru. Sigur că melomanii abonați ai sălilor de concerte... lor le place să savureze muzica clasică în confortul unui fotoliu al unei săli de concerte, în liniștea perfectă de acolo. Ei bine, muzica clasică, cred eu, este la ea acasă acolo oriunde este cineva care este dornic să o primească, dornic să o asculte și eu cred că este o inițiativă foarte benefică, cu atât mai mult cu cât un public țintă foarte bine reprezentat este cel al tinerilor. Foarte multe școli, licee s-au alăturat acestei campanii. Sunt posturi de radio ale școlilor sau liceelor... există celebrul județ Bihor care are acoperire aproape 100% în ceea ce privește această campanie... Și în ciuda dozei, să spunem, homeopatice - adică ce înseamnă 5 minute de muzică clasică, cât poți înghesui dintr-o simfonie de Beethoven în aceste 5 minute? - eu cred că 5 minute pot fi suficiente pentru un novice pentru a-i trezi curiozitatea, pentru a-i trezi interesul. Dacă a ascultat ceva care i-a plăcut, care i s-a părut interesant, poate după aceea va vrea să asculte puțin mai mult. Poate nu dintr-odată să meargă la Integrala cvartetelor de Beethoven, dar să vadă ceva mai mult, ce înseamnă muzica clasică, ce alte lucrări interesante ale compozitorului există acolo. pentru că să știți că sunt foarte multe feluri, foarte multe modalități de a avea o legătură cu muzica clasică și aceea de a avea abonament la Sala Radio sau la Filarmonică nu este singura dintre ele. Te poți bucura într-un milion de feluri de muzica clasică.


În cele din urmă, îi spun bună dimineața și doamnei Cătălina Roșu, PR librăriile Humanitas! Ce înseamnă Ziua Radio România Muzical pentru librăriile Humanitas?

Cătălina Roșu: Bună dimineața! Mulțumesc foarte mult pentru invitație! Pentru că suntem parteneri de mult timp, pentru librăriile Humanitas e o colaborare foarte importantă, așa că pe 24 martie în librăriile Humanitas toți clienții se vor putea bucura de 15% reducere la toate CD-urile de muzică clasică, la dvd-uri cu operă ș.a.m.d. E o mare bucurie pentru noi să putem să sărbătorim împreună Ziua Muzicii Clasice.


Nu este primul an, nu?

Cătălina Roșu: Sincer, nu mai țin minte de cât timp, dar în fiecare an am sărbătorit Ziua Muzicii Clasice în librăriile Humanitas, mai ales că suntem și parteneri în programul "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

Liliana Staicu: La librăriile Humanitas au avut loc de-a lungul vremii și multe lansări de CD-uri ale Editurii Casa Radio, așa că colaborarea dintre Radio și Librăriile Humanitas este veche.


Să spunem și că pe online, pe carturesti.ro, toate titlurile cu muzică clasică vor avea 15% reducere între 21 și 25 martie. Pe violonistul Alexandru Tomescu aș vrea să-l mai întreb ceva despre program...

Alexandru Tomescu: Ce pregătim pentru 24 martie?


Exact.

Alexandru Tomescu: Eu cred că în momente din acestea de sărbătoare, de sărbătoare muzicală, este un moment al comuniunii și de aceea mă bucur cu atât mai mult cu cât pot fi acolo, pe scenă, alături de colegii mei mai tineri din Corul de Copii Radio, alături de care am avut deja niște concerte, niște apariții în public foarte interesante anul trecut, în cadrul Turneului Stradivarius Balada. Este vorba, evident, despre celebra Baladă a lui Ciprian Porumbescu, pe care am putut-o prezenta împreună în premieră - vioară plus pian și cor de copii. Vom putea oferi această lucrare minunată publicului prezent acolo la ParkLake plus alte lucrări surpriză, plus, evident, și niște piese pentru vioară solo. Așa că publicul care va veni special pentru asta sau se va afla la cumpărături va avea parte de o surpriză foarte interesantă.


Și să spunem că la sfârșitul concertului vei oferi autografe pe CD-urile tale!

Alexandru Tomescu: Sigur! Întotdeauna îmi face foarte mare plăcere să rămân alături de cei din public care doresc să mai schimbe câteva cuvinte, unii vor un autograf... am deprins și tehnica de a face selfie-uri fără să scap telefoanele pe jos... așa că va fi un moment mai relaxat.


Nu uitați, vă așteptăm comentariile pe streamingul live de pe facebook. Avem două premii oferite de Humanitas celor mai inspirate mesaje pe care le veți scrie pe pagina de facebook. Legat de aceste premii, doamna Cătălina Roșu dorește să ne spună...

Cătălina Roșu: Am ales, pe lângă CD-ul de debut al lui Mihai Ritivoiu, și un volum de poezie de foarte mare succes, un volum foarte emoționant - Variațiuni pe o temă dată de Ana Blandiana - pentru că astăzi sărbătorim și Ziua Internațională a Poeziei și m-am gândit că ascultătorii vor aprecia pe lângă muzica lui Mihai Ritivoiu și acest volum emoționant dedicat soțului ei, Romulus Rusan.

Liliana Staicu: Iar eu mă gândeam că văzând acest CD cu Mihai Ritivoiu și aruncând o privire în urmă spre istoria Radio România Muzical, Mihai Ritivoiu face parte din această istorie a Radio România Muzical pentru că în 2010, pe când el era student în anul III al Universității de Muzică din București, a participat la Festivalul Internațional de Pian "Dinu Lipatti" pe care l-am organizat și a câștigat Premiul I. A fost, practic, momentul de lansare al lui Mihai Ritivoiu. A urmat studiile în Marea Britanie și iată că acum este pe un drum ascendent al carierei sale absolut minunate. Așa că... Mihai Ritivoiu este un alt produs al proiectelor dedicate tinerilor de către postul nostru.


Și pentru că ne apropiem de finalul Matinalului.. o invitație, Alexandru Tomescu, pentru Ziua Radio România Muzical - 24 martie?

Alexandru Tomescu: Îi așteptăm pe toți cei care iubesc muzica, pe toți cei care iubesc frumosul pentru a sărbători împreună. Ce ar fi o sărbătoare fără muzică?!


Doamnă Liliana Staicu?

Liliana Staicu: Bineînțeles că ne vom afla acolo alături de cei care vor dori să fie împreună cu noi la această aniversare. Îi așteptăm pe cât mai mulți! Corul de Copii Radio, Alexandru Tomescu, doamna Roșu... vă așteptăm și pe dumneavoastră duminică, la ParkLake, la ora 18.00.


Și nu uitați! Pe 24 martie, de Ziua Radio România Muzical, în librăriile Humanitas aveți reduceri la toate discurile cu muzică clasică. Așadar, vă așteptăm duminică, 24 martie, la ParkLake!