Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Costin Soare

Publicat: luni, 18 Martie 2019 , ora 11.02

În intervalul 15 februarie - 15 octombrie se desfășoară ediția secundă a bursei "Kitharalogos". Scopul acesteia este sprijinirea tinerilor interpreți și, totodată, promovarea muzicii contemporane românești pentru chitară.


Sunteți la cea de-a doua ediție a bursei
Kitharalogos. Care a fost motivația inițială pentru proiect?

Bursa Kitharalogos, care se adresează anul acesta chitariștilor născuți după 1989, deci până în 30 de ani, a început cândva în 2012, când eu am pornit o serie de recitaluri la Muzeul Enescu, care poartă în titlu muzica. Am avut Musica Nocturna, Musica Poetica, Musica del Delphi, recitaluri în cadrul cărora am rugat compozitorii români să scrie pentru chitară - un instrument aș zice foarte neglijat la noi - și în ultimii șase-șapte ani s-au scris cel puțin 15 compoziții foarte valoroase pentru acest instrument, astfel că anul trecut m-am gândit că ar fi frumos, ca tinerii interpreți români să intre în contact cu aceste lucrări și să le prezinte publicului românesc și m-am gândit că o variantă foarte bună pentru început ar fi această formă de concurs-online. Am profitat de faptul că în 2017 la Serile de chitară, unul dintre invitații noștri, chitaristul argentinian Pablo Marquez, de altfel unul dintre cei mai importanți chitariști ai lumii, a donat onorariul Asociației noastre și astfel am creat această bursă, Kitharalogos.


Cum se desfășoară concursul?

Este vorba de un concurs online, care se desfășoară sub egida Festivalului Internațional Serile de chitară 2019, festival care se va desfășura în luna noiembrie, un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Tinerii chitariști sunt rugați să posteze pe pagina de YouTube a asociației, cele două lucrări. Au o listă cu aproximativ 10 lucrări scrise de compozitorii români, din care-și pot alege una sau două lucrări și de asemenea să posteze o altă lucrare la alegere, între patru și nouă minute. Juriul format din șapte profesori chitariști și compozitori, al cărui președinte va fi unul dintre invitații internaționali ai festivalului de anul acesta, va decide câștigătorul bursei. Anul acesta avem premii substanțiale în valoare de 2000 de Euro. Sunt trei premii și de asemenea, în aceste premii includem și o bursă la Festivalul Icon Art Transilvania din 2020.


Cum a fost alcătuit juriul competiției?

Juriul competiției a fost, după cum am menționat este alcătuit din profesori, chitariști și compozitori de la universitățile din țară, de la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, de la Universitatea de Muzică din București, de la Facultatea de Muzică din Timișoara. Deci sunt oameni cu experiență, care vor juriza concurenții de anul acesta.


Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat și felicitări pentru întregul proiect.

Și eu vă mulțumesc și toate cele bune.

Interviu realizat de Petre Fugaciu