Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Valentin Simion

Publicat: luni, 25 Februarie 2019 , ora 12.45

Marți, 26 februarie, în cadrul Stagiunii de marți seara de la Ateneul Român evoluează tânărul violoncelist Valentin Simion alături de pianistul Robert Creimerman. 

Cum a început colaborarea cu Robert Creimerman?

Noi am început să colaborăm în toamna lui 2017, când el a venit la mine și mi-a propus să cântăm. Și am început chiar cu una dintre piesele pe care le vom interpreta acum, și anume Sonata a II-a op.58 în Re major de Felix Mendelssohn. Aceasta putem să spunem că este piesa noastră de suflet pentru că este cea care ne-a pus împreună.


Și de atunci cum s-a dezvoltat colaborarea dintre voi doi?

Am devenit prieteni apropiați, am început să cântăm prin cât mai multe locuri, să mergem la concursuri, să dăm și recitaluri și ne-am dezvoltat încet, încet.


Cum a apărut ideea recitalului?

Anul trecut, în ianuarie, am cântat eu la Sala Mare a Ateneului și doamna Cristina Sârbu, care se ocupă cu Stagiunea de marți seara, m-a invitat să dau un recital. Și eu am ales să-l fac alături de Robert.


Cum ați selectat programul serii?

Aveam deja sonata asta în repertoriu. După aceea, celelalte două piese, de asemenea foarte frumoase. Sonata a III-a op.69 în La major de Ludwig van Beethoven, care dovedește sufletul frumos al lui Beethoven în contrast cu personalitatea pe care o avea, este una dintre cele mai emblematice lucrări pentru violoncel și pian. De asemena, și Variațiunile pe o temă din Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart... o îmbinare foarte interesantă între cei doi mari compozitori.

Interviu realizat de Petre Fugaciu