Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: luni, 28 Ianuarie 2019 , ora 13.09

Dirijorul Gabriel Bebeșelea va conduce Orchestra Națională Filarmonică a Rusiei în 31 ianuarie și 5 februarie în cadrul a două concerte. Tânărul muzician va reveni apoi în țară pentru două concerte, la Cluj și la București, în luna februarie.

Tocmai ați susținut un concert la Belfast, la pupitrul Orchestrei Ulster. Cum a decurs acesta?

De fiecare dată când mă întorc la Ulster Orchestra e o mare bucurie. Sunt muzicieni absolut extraordinari și lucrurile decurg foarte, foarte rapid. E o orchestră tipic britanică, în care se răspunde foarte repede la gest și la ideile muzicale. Mai mult, am avut un solist absolut fantastic, Simon Trpceski, cu care am făcut un Brahms, pe care o să-l țin foarte mult timp minte.


În 31 ianuarie și 5 februarie veți conduce Orchetra
Națională Filarmonică a Rusiei în cadrul a două concerte. Ce detalii ne puteți oferi desprea acestea?

E o altă orchestră la care mă întorc cu mare bucurie, mai ales că în primul concert, cel din 31 ianuarie o să fie Simfonia 1 de Enescu și concertul de vioară, de Aram Haciaturian. Mă bucur foarte mult să fac Enescu la Moscova, pentru că e, în ultima perioadă, mai puțin cântat și ca peste tot în lume, începe să devină din ce în ce mai programat și mai descoperit, să spun. Al doilea concert, tot cu Filarmonica Națională a Rusiei, o să fie Simfonia 39 de Mozart și Eroica de Beethoven.


Cum a început colaborarea dumneavoastră cu Orchestra Națională Filarmonica Rusiei?

Eram la concursul Donatella Flick - London Symphonyși acolo era în juriul, dirijorul lor principal, renumitul Vladimir Spivakov, iar acesta m-a văzut în concurs, m-a invitat la orchestră, la care revin stagiune de stagiune.


Cum reacționează muzicienii ruși la muzica lui Enescu?

E prima dată când o să fac la Moscova o Simfonie de Enescu. Până acum am mai făcut Rapsodia I. Recunosc că și pentru mine e o mare provocare. Încă nu știu exact cum o să răspundă, dar sunt sigur că sunt foarte deschiși pentru această muzică, având în vedere două aspecte: primul, e faptul că ei m-au rugat să fac o lucrare de Enescu și în al doilea rând, există o tradiție destul de puternică în muzica lui, chiar dacă în ultima perioadă, după cum spuneam, s-a mai pierdut. Sunt acele înregistrări absolut fantastice făcute de Rozhdestvensky, care a promovat foarte mult timp muzica lui Enescu, la Moscova.


Ce alte proiecte urmează în calendarul dumneavoastră?

Urmează Filarmonica din Cluj, Filarmonica George Enescu, Britten-War Requiem în februarie, Filarmonica din Zagreb, Royal Philharmonic la Londra, Orchestra de Stat a Rusiei, la Moscova, Orchestra Simfonică din Barcelona. Deci, o stagiune destul de plină.


Interviu realizat de Petre Fugaciu