Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Costin Soare despre Festivalul 'Serile de chitară'

Publicat: luni, 29 Octombrie 2018 , ora 14.26

Joi, 1 noiembrie, începe cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional "Serile de chitară", ediție dedicată memoriei lui Petru Maier Bianu. Mai multe detalii despre programul evenimentelor ne-a oferit chitaristul Costin Soare.

„Programul celor șase concerte este unul divers, de la muzică barocă la muzică contemporană. De fapt, chiar în primul concert avem cinci lucrări în primă audiție absolută, scrise special pentru această evocare, a figurii unui bun prieten, Petru Maier Vianu, cineast și scriitor, alături de care am început  Serile de chitară în 2008. De fapt, toată această ediție este un omagiu adus lui Petru Maier Vianu. Sunt compozitori români importanți care au scris pentru acest concert, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, dar și mai tânăra Sânziana Dobrovicescu. În al doilea concert, care se va desfășura la Institutul Cervantes vineri, 2 noiembrie, avem un duo de chitare, duo Iancu-Lobonț, care pornește de la ideea Chitarelor bine temperate, o culegere  de preludii și fugi a compozitorului italian Mario Castelnuovo-Tedesco. În a doua săptămână avem patru concerte. Capetele de afiș ale festivalului apar în această a doua săptămână. Îl avem pe Marcin Dylla, un chitarist polonez, probabil unul dintre cei mai importanți chitariști ai lumii în acest moment. Un fenomen în lumea chitarei clasice, care vine cu un program de recital foarte interesant, cu multe lucrări de secol XX. De asemenea, Amadeus Guitar Duo, un duo foarte apreciat cu peste 1500 de concerte la activ, o canadiană și un german, Dale Kavanagh și Thomas Kirchoff, care vor concerta pe 8 noiembrie în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, plus încă două concerte; o gală dedicată tinerilor chitariști la Palatul Suțu, acolo unde vă povesteam că am început Serile de chitară acum 10 ani, în care vom afla și câștigătorul bursei Kitharalogos. O bursă oferită de chitaristul argentinian Pablo Marquez, în urma unui concurs online inedit în lumea chitaristică românească, unde chitariștii au fost rugați să voteze cel puțin o lucrare scrisă pentru chitară recent, alături de o lucrare la alegere. Tot dedicate tinerilor, există și niște cursuri de măiestrie, dacă nu greșesc. Va mai fi un concert pe 9 noiembrie, la Institutul Balassi, în care doi tineri chitariști maghiari, foarte buni, cu foarte multe premii, de la Academia de Muzică din Budapesta vor concerta.

Vom avea și o serie de masteclass-uri oferite tinerilor, studenților, elevilor; cei doi membri ai Amadeus Guitar Duo vor susține pe 7 și pe 9  noiembrie, în intervalul 11.00 -15.00, la Institutul Balassi, trei masterclass-uri și, de asemenea, la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, îi avem ca invitați pe Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu și pe Olivia Iancu.

Cei care vor să afle mai multe detalii despre cum pot intra la concerte, despre rezevări, să intre pe www.seriledechitară.ro.”

Declarație preluată de Ana Diaconu