Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea - despre concertul pe care îl susține la Musikverein din Viena

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2017 , ora 11.09
Cu prilejul Zilei Naționale a României, la Musikverein din Viena va avea loc joi, 30 decembrie 2017, un concert pe care îl va susține Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, cu pianista Alexandra Dariescu solistă. La pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeșelea, care ne-a oferit detalii despre avest eveniment:

Domnule Gabriel Bebeșelea, veți dirija Orchestra Filarmonicii din Cluj Napoca la Musikverein. Cum a apărut oportunitatea de a concerta pe scena celebrei săli din Viena?

Este primul concert al unei orchestre românești după 1961, la Musikverein. Înainte a mai apărut Filarmonica din București, în 1941 și 1961. Oportunitatea acestui concert a apărut la inițiativa Institutului Cultural Român, pentru a sărbători Ziua Națională în acest context.


Pentru concertul din 30 decembrie ați ales lucrări românești, dar și concertul de Grieg. Cum ați gândit structura acestui program?

Programul este foarte puternic conectat de primul concert al filarmonicii bucureștene, în 1941, când solist a fost Dinu Lipatti și s-a cântat Concertino în stil clasic compus de acesta. Noi interpretăm această lucrare și concertul lui preferat pentru pian, Concertul de Grieg. În partea a doua, interpretăm o lucrare mai puțin cunoscută, Pastorala-fantezie de George Enescu și vom încheia cu Simfonia nr. 1 de George Enescu.


Cum ați descrie colaborarea dumneavoastră cu pianista Alexandra Dariescu?

E o colaborare foarte plină de fantezie și mă bucur de fiecare dată când colaborez cu Alexandra Dariescu, pentru că e un schimb de idei foarte benefic și pentru orchestră, dar și pentru ambii interpreți. Mă bucură foarte mult faptul că a acceptat invitația și am avut deja un concert cu același program la Cluj, care a fost de un real succes și cu siguranță o să fie la fel și la Viena.


Ce proiecte vor urma pentru dumneavoastră după concertul de la Musikverein?

După Musikverein o să mă întorc foarte repede la Filarmonica "George Enescu", unde o să dirijez din nou această Pastorală fantezie de George Enescu. După aceea, voi înregistra un CD cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii dinBerlin, un disc care va include Pastorala fantezie și "Strigoii" de George Enescu.


Interviu realizat de Larisa Clempuș