Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Balerinul și coregraful Ioan Tugearu, despre gala aniversară găzduită de Opera Națională București

Publicat: vineri, 17 Noiembrie 2017 , ora 12.59

Opera Națională București vă invită duminică, 19 noiembrie, începând cu ora 18:30 la Gala Aniversară Ioan Tugearu. Am discutat cu protagonistul în următorul interviu.


Semnați regia și coregrafia galei care vă este dedicată și care are loc duminică la Opera Națională București. Cum va arăta acest spectacol pentru care am văzut că ați ales două componente?

În primul rând, e aniversarea unei vârste care mă amețește, nesimțindu-mă deloc un dansator la 80 de ani. Gala va debuta cu un discurs susținut de mine și apoi voi prezenta câteva fragmente din baletele mele, iar apoi eu voi dansa un număr de recital care se numește Richard al III-lea, pe muzica lui Gustav Mahler. Iar apoi, după această coroană blestemată pe care vreau să mi-o pun pe cap, va urma Anna Karenina, dar fără ansamblu, va fi exclusiv conflictul - un fel de Anna Karenina camerală, practic.


Îi puteți aminti pe câțiva dintre artiștii cu care colaborați?

Da. În Anna Karenina, Corina Dumitrescu - o mare balerină, Ovidiu Matei Iancu în rolul lui Vronski, Gigel Ungureanu în rolul lui Karenin, iar în rolul acarului este mai tânărul Bogdan Cănilă și, finalmente, un puștan, băiatul soților Karenin, care e foarte nostim, Ivan.


Știu că mai aveți și alte proiecte în derulare. Am auzit de un proiect la Giurgiu?

Este vorba de o coproducție româno-bulgară, fiind vorba de Meșterul Manole. Nu este, practic, un balet, ci este un spectacol nonverbal; este numai pe mișcare, iar asta sigur că mie îmi vine mănușă.


Fiind o ocazie aniversară, o sărbătoare duminică, aș vrea să încheiem cu un sfat pe care l-ați oferi unui dansator, unui coregraf aflat la începutul carierei.

Aș vrea să spun aici câteva cuvinte pe care le-am primit de la o prietenă a familiei, care sună cam așa: "Dansează în așa fel încât să nu te vadă nimeni, cântă ca și cum nu te-ar auzi nimeni, iubește ca și cum n-ai fost niciodată rănit și gândește-te că viața este un lucru extraordinar!"

Interviu realizat de Ana Diaconu