Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Proiectul Zona Imaginarium - Interviu cu Horia Maxim

Publicat: joi, 12 Octombrie 2017 , ora 11.11

Un nou turneu național va debuta din 14 octombrie. Ce reprezintă acesta și ce își propune să aducă publicului, am aflat de la pianistul Horia Maxim:


Horia Maxim, de sâmbătă începe turneul prilejuit de concertul instalație interactivă The Zone of Sound Fiction - Turneul Zona Imaginarium. Despre ce este vorba mai exact?

Este un proiect experimental în primul rând. Am început anul trecut; a fost un prim turneu cu câteva concerte instalație în țară și unul la Viena. A fost un turneu foarte bine primit și ne-am gândit să-l dezvoltăm, să-l ducem mai departe. Ne-am gândit, spuneam, pentru că suntem o echipă de patru; este vorba despre flautista Mihaela Anica, violoncelista Laura Buruiană și compozitorul și artistul multimedia Cătălin Crețu și cu sprijinul Gabrielei Tofan - manager project.

Este vorba de o încercare de a produce o fuziune între arte. Este un creuzet în care sunt adunate muzica, artele vizuale, totul prin intermediul multimedia. Avem artiști vizuali… am deschis un concurs pentru artiști vizuali. Pictori… avem lucrări ale acestor pictori pe care le turnăm în acest creuzet… totul pentru a face muzica de cameră și creația vizuală accesibile.


Unde ne vom întâlni cu acest proiect?

Sunt cinci locuri. Vom începe la Iași, sâmbătă. Urmează luni, 16 octombrie, la Pitești. Apoi la Craiova, pe 18, pe 20 la Oradea și vom încheia, sper eu, triumfal, la București, la Ateneul Român în data de 22 octombrie. Nu am spus că este vorba despre filarmonici atât la Oradea, Pitești, cât și la Craiova, iar la Iași concertul va fi găzduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

Trebuie să adaug că acest turneu este sprijinit, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Institutul Cultural Român și, nu în ultimul rând, de Forumul Cultural Austriac.


Creația căror compozitori ne-am putea aștepta să o auzim?

Este vorba despre trei autori contemporani - Dan Dediu, Cătălin Crețu și Wolfram Wagner, un compozitor austriac. Sunt nerăbdător să cântăm aceste lucrări. Suntem foarte, foarte dornici și de-abia așteptăm să le dăm viață în aceste concerte. Pe de altă parte, vor fi și lucrări de Bohuslav Martinu - un trio și, de asemenea, Sonatina pentru mâna stângă a lui Dinu Lipatti. Mă bucur că putem cu ocazia acestui turneu să-l omagiem pe Dinu Lipatti în acest an aniversar.

Interviu realizat de Radu Mihalache