Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violonistul Roman Kim, solist în al IX-lea concert caritabil al Fundației Principesa Margareta a României

Publicat: luni, 24 Octombrie 2016 , ora 12.45

Fundația Principesa Margareta a României organizează pentru a noua oară Concertul Regal caritabil la Ateneul Român. Marți, 25 octombrie 2016, de la ora 18:00, violonistul Roman Kim va evolua din postura de solist al Orchestrei Fundației Principesa Margareta a României, ansamblu condus de Tiberiu Soare. Concertul de gală este oferit publicului în ziua în care Majestatea Sa Regele Mihai I împlinește 95 de ani și se va desfășura în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
Roman Kim a vorbit despre prezența sa pe scena Ateneului Român:


Îmi place foarte mult România! Iubesc să cânt în fața publicului român, unul primitor și extrem de bine pregătit. Am colaborat cu Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal; este un ansamblu minunat cu muzicieni tineri, talentați. Nu cred că am mai întâlnit o orchestră cu o medie de vârstă atât de scăzută care să cânte la un nivel atât de ridicat.

De-abia aștept să urc pe scena Ateneului Român. Am câțiva prieteni care au concertat deja acolo și mi-au povestit despre senzația de a cânta pe această scenă și despre acustica sălii. Aștept cu nerăbdare concertul.


Criticii vă aseamănă cu Niccolò Paganini, prin prisma talentului, creativității și realizărilor remarcabile. Cum comentați această afirmație?

Scopul meu nu este să fiu Niccolò Paganini de secol XXI. Este un muzician pe care l-am îndrăgit din copilărie, ale cărui partituri le-am iubit și le iubesc în continuare. Vreau să am o cale a mea în muzică. Da, oamenii poate că mă compară cu el, dar eu vreau să încerc mereu lucruri noi, tehnici noi.


În acest drum al dumneavoastră apelați și la tehnologia secolului XXI. Exemplul cel mai la îndemână este YouTube. Sunt necesare și astfel de demersuri, în zilele noastre, pentru a deveni un muzician complet?

E o platformă importantă. Recunosc, înainte de a avea o serie de înregistrări pe YouTube, invitațiile pentru concerte nu erau foarte dese. Cu cât am încărcat mai multe înregistrări, cu cât acestea deveneau mai populare, cu atât creștea și numărul de evenimente la care participam. Pentru mine fenomenul YouTube a fost important.


Concertul este dedicat susținerii tinerelor talente. A fost un motiv în plus pentru a accepta invitația?

Susținerea tinerei generații este foarte importantă. Muzica clasică trebuie să fie o constantă în viețile noastre.

Interviu realizat de Lucian Haralambie