Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara în concert la peștera de la Românești, duminică 23 octombrie 2016

Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016 , ora 12.17

Interviu cu Diectorul Filarmonicii Banatul, d-l Ioan Coriolan Gârboni


Domnule director, propuneți publicului pentru duminică, 23 octombrie, un concert mai puțin obișnuit, în peștera de la Românești. Care este legătura dintre acest loc și stagiunea Filarmonicii "Banatul"?

Acest concert e organizat de o fundație privată, Fundația Academică Culturală Timișoara și de Speo Timiș - o asociație de speologie locală cu mare vechime; are aproape 40 de ani de existență. Filarmonica este partener în aceste concerte de mulți ani.


Orchestra Filarmonicii se deplasează acolo pentru programul de duminică?

Exact. Se deplasează. Cu o săptămână înainte, cei de la Speo Timiș curăță peștera, trag 2 km de cablu electric, există trei generatoare în afara peșterii care produc curent. Pe lângă igienizarea peșterii, ei aranjează și cărăruia care duce de sus, din poieniță, până la peșteră, cu un acces destul de dificil; pun parapeți de siguranță pentru public. În peșteră încap cam 3000-3500 de spectatori. Din acea deschidere mare unde orchestra face concertul - ca o cupolă de biserică - există încă un tunel în care publicul are acces spre o formațiune de rocă colorată spectaculoasă care se poate vizita.


Ce lucrări se vor cânta duminică?

Duminică este Ziua Națională a Austriei și ca atare am hotărât să facem un program integral cu compozitori austrieci. Nu numai atât, avem dirijor de la Viena, pe Wolfgang Grohs, avem și o solistă a Operei din Viena, Aura Twarowska, născută chiar în Lugoj, aproape de localitatea Românești unde este peștera respectivă. Programul va conține, cum vă spuneam, compozitori austrieci. E vorba de Mozart, Strauss, Brahms - un program exclusiv dedicat acestei zile. Noi avem colaborări cu Austria demult. Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, vine în fiecare an chiar în recital; avem mulți oaspeti de la Vienna Philharmonic care sunt întotdeauna bineveniți în Timișoara. Wolfgang Grohs a mai dirijat la noi și alte programe și a înființat chiar o orchestră - Europa Symphony - cu mare succes, cu multe înregistrări. El este și un prieten bun al Filarmonicii și al României, în general.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat