Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Matei Ioachimescu și Alfredo Ovalles propun publicului Turneul 'La vida loca'

Publicat: joi, 7 Aprilie 2016 , ora 15.08
La Deva are loc duminică, 10 aprilie 2016, primul recital din cadrul turneului "La vida loca", serie propusă de flautistul Matei Ioachimescu și pianistul venezuelean Alfredo Ovalles. Publicului îi este propus un spectacol plin de culoare, lirism și virtuozitate explozivă. Interpretul român ne-a vorbit despre această serie.


Care este programul recitalurilor?

Ideea din spatele acestui proiect de suflet al meu a venit, în primul și-n primul rând, în urma colaborării cu pianistul venezuelean Alfredo Ovalles. Noi am colaborat deja în mai multe proiecte de muzică nouă. Este un pianist de excepție, unul dintre cei mai buni pianiști ai noii generații - un talent versatil, un om care trece cu ușurință prin foarte multe stiluri muzicale. El sosind din Venezuela, ne-am gândit de ce să nu abordăm acest repertoriu de muzică din America de Sud și Caraibe. Desigur, după ce am pus un program la punct, a venit cumva ideea și, de fapt, nevoia unor aranjamente moderne ale unor piese mai mult sau mai puțin cunoscute în spațiul latino-american, destul de cunoscute în Europa. Așadar, colaborarea cu compozitorul Jorge Rojas din Venezuela a fost extrem de bună. Aranjamentele sună foarte, foarte bine. Cum spuneam, abordăm un repertoriu latino-american, reinterpretat de o manieră modernă, contemporană. Ceea ce face acest program extrem de atractiv este faptul că prezentăm muzici din mai multe țări - Venezuela, Argentina, Brazilia, Peru, Cuba ș.a.m.d. E o călătorie muzicală extrem de bine condimentată, cu accente de virtuozitate explozivă, cu momente de lirism tipic sud-american. Este un program extrem de frumos și atractiv pentru publicul din România.


Cât de dificil a fost pentru tine să te adaptezi la aceste lucrări?

Ei… aici a apărut marea provocare. Este o muzică specială, cu ritmuri extrem de complexe, însă, având alături de mine un pianist extraordinar de bun și care abordează aceste stiluri extrem de ușor, în același timp având o educație clasică, m-a ghidat în tehnica de-a cânta această muzică și mai ales în stilul de a interpreta această muzică.


Primul recital are loc la Deva, duminică, 10 aprilie. Unde veți concerta după Deva?

De la Deva plecăm a doua zi la Cluj, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", unde prezentăm acest recital. După aceea la Bistrița, la Mediaș… facem o zi pauză și vom avea primul concert din București - avem două concerte în București: pe 15 aprilie la Sala Teatrelli a Centrului Creart, și pe 17 aprilie, închiderea acestui turneu, la Teatrul Odeon; un loc poate mai puțin cunoscut pentru concerte, însă extrem de plăcut, într-o sală minunată, cu ambianță extraordinară, care se pretează extraordinar de bine unui asemenea program. Între cele două concerte de la București mai mergem și la Centrul de Cultură de la Otopeni. Iată, orașul Otopeni se prezintă cultural destul de bine; vom cânta și acolo pe 16 aprilie programul "La vida loca".

Mă bucură extrem de mult să putem aduce acest proiect în fața dumneavoastră, onorat public din România! Sper să vă văd pe cât mai mulți la concert și mă bucură foarte, foarte mult prezența cât mai numeroasă în sala de concert pentru un recital cu totul și cu totul de excepție.

Interviu realizat de Lucian Haralambie