Arhivă : Interviuri Înapoi

Elevii despre experiența ascultării muzicii clasice la școală

Publicat: marți, 19 Ianuarie 2016 , ora 10.35

În plină dezbatere referitoare la importanța studierii muzicii clasice la școală, dezbatere suscitată de cele trei versiuni de planuri-cadru pentru gimnaziu, puse în discuție de Ministerul Educației până în data de 23 ianuarie 2016, credem că este important să ascultăm să ce gândesc copiii.

Opiniile de mai jos au fost preluate de la elevi participanți la proiectul Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică ".


"Când ascultăm muzica clasică ne simțim într-un loc foarte bun pentru noi, ne simțim bine. Pentru mine, muzica clasică este ceva deosebit. Mi s-a părut extraordinar și recomand și altor copii să încerce pentru că nu au nimic de pierdut."

"Muzica clasică este bună pentru copii, îi calmează. E chiar plăcut să ascult muzică clasică."

"Îmi place să ascult muzică clasică deoarece mă relaxează, îmi fac temele pe muzică clasică."

"Eu, fiind la liceu, văd lucrurile un picuț diferit. Eu cred că acum suntem la vârsta la care ne construim și muzica clasică sau orice fel de muzică, orice fel de experiență culturală ne dă o sensibilitate, ne construiește - așa cum am spus - un caracter. Este altceva, e vârsta experimentării. Eu așa văd…"


Compunerea lui Valentin Dima, acum elev in clasa a VII-a la Școala Gimnazială "Tudor Vladimirescu" din Călărași:

«Viața în muzica clasică

Există un lucru pe lume care îmi trezește sentimentele, trăirile, pasiunile. Acest lucru este neprețuit - muzica. Fiecare melodie din muzica clasică îmi prezintă o poveste faimoasă, trecută în negura amintirilor, însă peste vechile versuri de pe lunga linie melodică se află pasiunea de aur a compozitorului din sufletele noastre. Instrumentele divine scot sunete surprinzătoare, pătrund în inima ascultătorilor prin iubire, de cântul trist al viorii, vesel și răsunător al pianului, sunetele vieții pentru noi, cei ce nu percepem frumusețea unei muzici clasice. Generația copiilor trebuie să asculte și să păstreze muzica, să o prețuiască și să o dăruiască. Mozart, Beethoven, Antonio Vivaldi și mulți alții care au compus piese care nu se compară cu cel mai scump lucru din lume; unele precum acestea ne transmit inspirație. În viață trebuie să învățăm lucrurile care sunt cu adevărat grandioase, cu o valoare nemărginită. Prețuiește, iubește și ascultă muzica clasică!»


Este important ca fiecare dintre noi să ne exprimăm opinia despre planurile-cadru puse în dezbatere publică până pe 23 ianuarie 2016. Informații complete despre acestea puteți găsi aici (http://www.ise.ro/consultare-publica-propuneri-de-plan-cadru-pentru-clasele-v-viii ), consultarea publica online realizându-se aici. (https://www.surveymonkey.com/r/planuri_cadru)