Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Mihai Ritivoiu

Publicat: marți, 3 Noiembrie 2015 , ora 14.00

Pianistul Mihai Ritivoiu susține astăzi, 3 noiembrie 2015, un recital la St. Martin in the Fields, Londra. Detalii despre această prezență scenică aflați dintr-un interviu cu interpretul care va putea fi reascultat în România pe 2 decembrie 2015, dată la care se împlinesc 65 de ani de la trecerea în eternitate a marelui Dinu Lipatti. Mihai Ritivoiu va prezenta la Muzeul Național Cotroceni, într-un recital organizat de Radio România Muzical, creații de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frederic Chopin, Cesar Frank și Dinu Lipatti. În 2010, Mihai Ritivoiu a câștigat Concursul Național de Pian "Zilele Lipatti".


Susții astăzi un recital la St. Martin in the Fields, unde știu că nu te vei afla pentru prima dată. În ce context are loc acest eveniment?

Voi cânta pentru a treia oară la St. Martin in the Fields, de această dată prin Societatea Europeană Beethoven. Recitalul vine ca urmare a premiului pe care l-am obținut la Concursul Societății Beethoven între colegiile de muzică din Marea Britanie, pe care l-am câștigat anul trecut. Iar în cadrul acestui recital îmi va fi decernată și medalia aferentă acelui premiu.


Ce program vei interpreta? Din câte văd, Beethoven nu lipsește.

Da, a fost o cerință a Societății Beethoven să includ o lucrare a acestui compozitor în program. Am ales, în loc de o sonată, cele 7 bagatele op.33 - deosebit de interesante și mai rar cântate. Mi-a făcut o deosebită plăcere să le descopăr. Una dintre ele a fost obligatorie, alături de o sonată, în concursul de anul trecut. Pentru acest recital am decis să le prezint pe toate cele șapte din ciclul opus 33.


Ce mai include programul?

Programul include, de asemenea, prima serie de Imagini de Debussy și Toccata de Schumann.


Iar pentru perioada următoare, la ce repertoriu te gândești să lucrezi?

În ultimul timp am acumulat un număr de concerte și lucrări cu orchestra. De aceea, pentru perioada următoare, aș dori să mă concentrez asupra unor opusuri solo importante, cum ar fi Sonata de Liszt - lucrare fundamentală pentru repertoriul unui pianist. Aș dori, de asemenea, să abordez una din sonatele târzii, una din ultimele trei sonate de Beethoven și, în același timp, am în plan să mă concentrez un pic asupra muzicii contemporante, care nu a figurat prea mult în repertoriul meu până acum.


Interviu realizat de Andreea Chiselev