Arhivă : Interviuri Înapoi

Recital Mădălina Pașol - la Ateneul Român

Publicat: joi, 12 Martie 2015 , ora 11.24

Pianista Mădălina Pașol revine pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, în urma numeroaselor solicitări venite din partea publicului. Recitalul va avea loc duminică, 15 martie 2015, începând cu ora 19:00. Programul va fi alcătuit din Preludii din op. 3, op. 23 și op. 32 de Serghei Rahmaninov și Balada nr. 1 op.23, Scherzo nr. 2 op.31, Andante Spianato și Marea Poloneză op. 22 de Frederic Chopin.


Duminică sunteți protagonista unui recital special, programat în urma numeroaselor solicitări venite din partea publicului. Ce vor asculta cei care vor fi prezenți în Sala Mare a Ateneului Român?

Am pregătit un program format din piese care mă reprezintă, care îmi reprezintă repertoriul și punctele forte ale pianisticii mele; piese de Serghei Rahmaninov și Frederic Chopin. Sunt lucrări care, în repertoriul meu, au un loc foarte important deoarece mă reprezintă ca personalitate și ca pianist.


Care sunt punctele comune în muzica acestor compozitori?

Rahmaninov și Chopin sunt legați cumva prin arta de a compune, deoarece Rahmaninov s-a inspirat foarte mult de la Chopin. El l-a admirat foarte tare pe Frederic Chopin și de aceea a și compus ciclul de preludii după forma preludiilor lui Chopin. Vom recunoaște foarte multe din modelele tehnicii pe care Chopin le-a folosit, iar Rahmaninov le-a dezvoltat pe pianele pe care s-au dezvoltat și datorită modului în care construcția instrumentelor s-a perfecționat de-a lungul timpului.


Sunteți președintele Institutului de Arte, un proiect dedicat promovării tinerilor artiști. În opinia dumneavoastră, de ce este important un astfel de demers?

Deoarece fără tineri artiști nu vom avea niciodată viitori mari artiști. De aceea, cred că este un demers foarte important. Ceea ce încercăm noi să facem la acest institut de arte este mai ales de a aduce arta în locuri neconvenționale. Noi am avut anul trecut un proiect foarte frumos - am avut o pianină la metrou; și acolo au fost foarte mulți oameni prezenți care nu au văzut niciodată un pian - dacă putem să ne închipuim că așa ceva mai există în zilele noastre - și nu au avut niciodată legătura directă cu un pianist sau cu un artist, lucru care pentru mulți a fost foarte inspirant. Anul trecut noi am avut mai multe evenimente dedicate și tinerilor artiști și, în general, tuturor oamenilor. Încercăm să ne apropiem foarte mult de publicul cât mai larg și încercăm să apropiem muzica de sufletele tuturor.


Care sunt manifestările viitoare ale Institutului de Arte?

Încercăm să umplem vacanța de vară a bucureștenilor cu diferite școli de vară. Anul trecut am făcut un campus de vară care a fost foarte bine primit și vom relua aceste sesiuni de școli de vară. Vom avea mai multe sesiuni de campusuri de vară. Informații despre aceste școli de vară le veți găsi pe site-ul institutului și vor fi publicate în perioada imediat următoare.

Interviu realizat de Lucian Haralambie