Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul Național de Muzică Bisericească 'Lăudați pe Domnul!'

Publicat: luni, 27 Octombrie 2014 , ora 12.31

Sala Radio va fi astăzi, 27 octombrie 2014, gazda Concursului Național de Muzică Bisericească "Lăudați pe Domnul!". Invitații serii sunt Corul Academic Radio dirijat de maestrul Dan Mihai Goia și actrița Maria Ploae, care va prezenta publicului două momente de poezie religioasă.

Despre desfășurarea ediției a VII-a a competiției ne-a vorbit Adrian Lemeni, consilier patriarhal:


Această ediție, cea de-a șaptea, de anul acesta, este organizată - cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel - de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. În mod distinct fașă de edițiile precedente, în acest an avem bucuria să fim în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. În acest sens, etapa finală se va desfășura la Sala Radio. La acest concurs-spectacol, la etapa finală, vor participa șase coruri de muzică psaltică, fiecare reprezentând o mitropolie, întrucât concursul s-a desfășurat în perioada 1 iulie-27 octombrie, secțiunea de interpretare. Este și o altă secțiune, referitoare la compoziție muzicală. Aici piesele deja au fost evaluate; în 7 octombrie, au fost evaluate 14 lucrări ale unor compozitori de muzică psaltică, iar câștigătorii secțiunii de compoziție muzicală vor fi premiați, alături de câștigătorii secțiunii de interpretare, în cadrul aceluiași concurs-spectacol, respectiv luni, 27 octombrie, la Sala Radio.


Există pentru această etapă un repertoriu impus?

Există pentru interpretare un cadru al repertoriului, în sensul că fiecare cor trebuie să prezinte un tropar sau un condac al hramului bisericii, apoi un axion praznical și, a treia piesă, un chinonic la alegere.


Juriul este format din șase membri. V-aș ruga să-i nominalizați.

Juriul de la secțiunea de interpretare are ca președinte de onoare pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal și apoi fiecare mitropolie este reprezentată de către un specialist. Și anume, din Mitropolia Munteniei și Dobrogei este domnul Gabriel Constantin Oprea - lector universitar la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală a UNMB. Apoi, din Mitropolia Moldovei și Bucovinei este doamna Irina Zamfira Dănilă - lector universitar la Universitatea de artă "George Enescu" din Iași. Din Mitropolia Ardealului este părintele prof. dr. Vasile Grăjdean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Șaguna" din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu. Din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului este doamna prof. univ. Elena Chircel - decanul Facultății Teologice din cadrul Academiei de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca. Din partea Mitropoliei Olteniei este părintele arhidiacon Adrian Cristian Mazilița - lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova. Din Mitropolia Banatului, părintele diacon, asistent universitar Ion Ardeleanu de la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. La evaluare, atunci când va fi jurizat un cor al mitropoliei, reprezentantul mitropoliei respective nu evaluează pentru a asigura obiectivitatea evaluării.


În ce constau premiile pe care le vor obține muzicienii care concurează la cele două secțiuni - interpretare și compoziție?

Premiile constau pe de-o parte într-o sumă de bani. Pentru secțiunea de interpretare sunt trei premii: I - 3,000 lei, II - 2,500 lei, III - 2,000 lei, o mențiune de 1,000 lei, iar marele premiu - 4,000 lei. Pe lângă aceste sume de bani vor fi primite cărți, referitoare mai ales la teme consacrate pentru acest an, respectiv Anul omagial euharistic și Anul comemorativ Sf. Martir Constantin Brâncoveanu, domnitorul Țării Românești, de asemenea și o carte de muzică psaltică. La fel, sunt anumite sume pentru premiile de la secțiunea de compoziție.

Interviu realizat de Lucian Haralambie