Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul Enescu - interviu cu violonistul Remus Azoiței

Publicat: joi, 4 Septembrie 2014 , ora 14.19

Violonistul Remus Azoiței, laureat al ediției din 1999 a Concursului Internațional George Enescu:
"Fiecare moment în care un nou concurent din străinătate învață o lucrare de Enescu este o mare victorie pentru această țară."

Au mai rămas două zile până începe cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu", care are loc între 6 și 27 septembrie. Cunoscutul violonist Remus Azoiței vorbește despre cât de mult schimbă universul unui artist interpretarea unei piese de Enescu și despre ce a însemnat pentru cariera sa să fie laureat al Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum și de ce "România contează".

Violonistul Remus Azoiței, singurul român angajat vreodată la Academia Regală din Londra, unde predă cursuri de vioară, vorbește despre cât de important este pentru un muzician să participe la un concurs de talie internațională cum este Concursul Enescu.

"Concursul a câștigat respectul muzicienilor, după atât de multe ediții și majoritatea laureaților au avut un impact pe scena internațională, indiferent de premiul obținut."

"The Washington Post" a scris despre Remus Azoiței că intepretează cu "o sensibilitate melodioasă" și că "are o tehnică sclipitoare". Violonistul a absolvit cursurile prestigioasei Julliard School din New York în anul 2001.

A concertat alături de unele dintre cele mai importante orchestre din lume și afirmă cu sinceritate că piesele lui Enescu sunt extrem de complexe. Totuși, recunoaște Azoiței, lucrările compozitorului român sunt atât de profunde încât schimbă universul muzical al unui artist.

"Lucrările lui Enescu sunt destul de grele și destul de greu de descifrat, mai ales cele pentru vioară. Toată lumea interpretează lucrări de Bach sau Paganini, dar nu sunt mulți cei care interpretează Enescu, iar Enescu este mai valoros decât mulți alți compozitori. Lucrările lui pot schimba universul muzical al unui artist, au un impact profund, deschid perspective."

"Una dintre cele mai importante reguli ale acestui Concurs, dacă nu chiar cea mai importantă, este că fiecare concurent trebuie să învețe o lucrare de Enescu" mai spune violonistul care este, de asemenea, director artistic al Enescu Society in London.

Remus Azoiței mai este de părere că "fiecare moment când un nou concurent din străinătate învață o lucrare de Enescu este o mare victorie pentru această țara. Enescu este probabil cel mai important nume pe care această țară l-a dat. Iar când un tânăr talentat - în vârstă de 19-20 de ani- încearcă să învețe Sonata nr.3 pentru vioară și pian de George Enescu este o mare victorie."

Importante nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi, laureați ai Concursului Enescu - violoniștii Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa și Florin Croitoru, pianista Elisabeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu și violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că "România contează!".

Într-o campanie video care se derulează până pe 6 septembrie, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu", artiști de renume internațional povestesc cum le-a schimbat viața și cariera câștigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu.

Alături de muzicieni, publicații importante, precum și bloggeri lideri în spațiul public autohton fac un exercițiu de bine și de pozitivism și se unesc pentru a transmite că România contează!

Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu" are loc între 6 și 27 septembrie la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică București.

La această ediție, Concursul deschide drumuri pentru cariera internațională a 240 de tineri artiști, din 36 de țări, de pe 5 continente, câți s-au înscris în competiție.