Arhivă : Interviuri Înapoi
Fado la Sala Radio
Sala Radio este gazda unui concert inedit joi, 12 iunie 2014. Rodrigo Costa Felix și Marta Pereira da Costa sunt protagoniștii unei seri de fado, care va începe la ora 19:00. Despre eveniment ne vorbește în interviul următor chiar solistul, Rodrigo Costa Felix.
Sunteți pentru prima dată în țara noastră. Cum vi se pare România?
Știu că Bucureștiul este un oraș superb, plin de istorie. Din păcate nu cred că vom avea timp să îl vizităm deși îmi place să aflu cât mai multe despre locurile în care cânt. Este unul dintre avantajele unui muzician - cunoști mai multe culturi, mai multe țări iar aste este extraordinar, te îmbogățește.
În concertul din Studioul Mihail Jora veți cânta fado. De ce este specială această muzică?
Fado este genul nostru tradițional. Este o muzică intensă, profundă care vorbește despre emoțiile vieții - dragoste, moarte, pierdere, dor... De fapt, fado vorbește despre viață în feluri variate. Idei generale sau întâmplări de zi cu zi din Lisabona, toate se regăsesc în această muzică. Spune povestea oamenilor din Portugalia: cum trăim, ce simțim... Și noi suntem latini, trăim totul la intensitate maximă iar fado este în multe feluri traducerea în muzică a vieții noastre. În ultimii 150 de ani fado s-a dezvoltat foarte mult iar după cum probabil știți, UNESCO l-a înscris pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Acum este apreciat peste tot în lume și cred că de aceea suntem primiți și aici atât de bine.
V-aș ruga să-mi vorbiți despre formula în care veți urca pe scenă în această seară.
Cânt cu soția mea, Marta. Ea este prima și până acum singura femeie care s-a dedicat profesional artei de interpretare la chitara portugheză, o premieră în istoria muzicii Fado. În mod normal într-un astfel de concert instrumentiștii au doar un moment solistic dar am decis, tocmai pentru că ea este o figură unică, să organizăm acestă seară în care să îmbinăm piese instrumentale cu cele cu solist. Prima experiență de acest gen a avut loc într-un teatru din Lisabona - Tivoli - anul trecut. A fost un real succes; cei de la ambasada Portugaliei în România ne-au ascultat pentru prima dată și astfel a apărut invitația de a concerta la București. Pentru mine și pentru Marta este ușor - suntem soț și soție - e o legătură specială, solidă. Legat de cei doi instrumentiști care ne vor acompania - Pedro Pinhal cântă cu noi de mai bine de 10 ani.
E un prieten extraordinar, care participă la toate concertele noastre. Cu el am înregistrat cel mai recent compact disc al meu. Contrabasistul André Moreira va colabora pentru prima dată cu noi. El de obicei cântă cu Ana Moura și este unul dintre instrumentiștii de top din Portugalia. Suntem foarte norocoși să îl avem în această formulă.
Concertul marchează Ziua Națională a Portugaliei, celebrată în 10 iunie. Este o emoție specială?
Este o mare onoare! Întotdeauna ne considerăm norocoși ori de câte ori primim o invitație de a cânta dincolo de granițele Portugaliei pentru că este o șansă să ne prezentăm în fața unui alt tip de public, să răspândim Fado în întreaga lume. E important să cânți pe cât mai multe scene, să cunoști cât mai mulți oameni, cât mai multe culturi. Reacția oamenilor este interesantă. De multe ori cei din sală nu înțeleg textul pe care îl cântăm dar simt emoția pe care o transmitem. E uimitor! Asta caută un interpret cu muzica sa. Suntem mândri să reprezentăm Portugalia chiar după ziua națională a țării noastre!
Aveți un mesaj pentru cei care vor fi în sala de concert?
Sper să le placă ceea ce vom prezenta noi. Știu că publicul din România este unul special care iubește muzica. Am un prieten care locuiește în București și mi-a povestit câte ceva despre oamenii de aici. Românii iubesc Fado, l-au ascultat în ultimii ani - la concertele susținute de Mariza sau Ana Moura - deci nu e ceva în totalitate nou. De fiecare dată au reacționat pozitiv și asta ne dorim și noi. Ne vom prezenta așa cum știm cel mai bine. Vrem să fim autentici și sper că ei vor recunoaște asta, că se vor bucura și că vor dialoga cu noi. Mie unul îmi place foarte mult să vorbesc cu publicul și le urmăresc reacția. Știu, sunt două limbi diferite dar avem origini comune și sper că ne vom înțelege.