Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Răsvan Dumitru din Cvartetul 'Arcadia' despre câștigarea Concursului de la Osaka

Publicat: miercuri, 21 Mai 2014 , ora 14.30
Luni, 19 mai 2014, s-au anunțat rezultatele ediției a VIII-a a Concursului internațional de muzică de cameră de la Osaka, Japonia. Câștigători sunt membrii Cvartetului Arcadia, de aceea îl avem la telefon pe Răsvan Dumitru, vioara a doua a acestui ansamblu clujean.

Răsvan, în primul rând felicitări. Cum a fost competiția?

Mulțumim. A fost ultima piatră de încercare pentru noi și a fost una destul de grea, pot să spun. Cred că e cel mai greu concurs la care am participat până acum din foarte multe puncte de vedere.


Să le reamintim ascultătorilor că ați câștigat concursuri în Germania, în Marea Britanie, în locuri râvnite de formațiile camerale.

Da, așa este. Ne-am făcut curaj să mergem la cele mai importante concursuri, pentru că ne place foarte mult ceea ce facem și vrem să facem o carieră în acest sens.


Prin ce a fost atât de dificil acest concurs de la Osaka?

În primul rând, nivelul a fost extraordinar de mare, s-au înscris 171 de formații și am rămas zece pentru a concura. Am avut încă trei etape aici. Am rămas șapte în etapa a doua și trei în finală. A fost foarte strânsă "bătălia", deși noi am venit aici cu gândul de a cânta concerte, pentru că așa mergem noi la concursuri. La concursuri dacă te duci cu gândul că e concurs, nu dai același randament ca atunci când lași să curgă muzica pur și simplu.


Din ce țară au fost concurenții voștri, cel puțin cei zece acceptați pe tărâm asiatic?

Japonia, Germania, America, Marea Britanie, Elveția, Franța.


Prin ce crezi că ați impresionat voi juriul japonez?

Sinceritate și ce am spus mai devreme, prin faptul că pur și simplu am cântat ca la concert. Nu am ținut cont că avem un juriu în fața noastră, oricum juriul a stat în toată sala, nu vedeai nimic. Atmosfera a fost de așa manieră, parcă intrai să cânți în concert.


Este prima voastră experiență asiatică?

Da, e prima dată.


Ce impresie ți-au făcut?

Sunt extraordinar de deschiși. Vor foarte tare să asculte muzică bună. Organizarea a fost absolut impecabilă, am avut absolut tot ce ne-am dorit, planificarea - la secundă. A fost extraordinar.


Acum doi ani ați câștigat concursul de la Wigmore Hall din Londra. Anul trecut, în urma acestui concurs ați găsit un impresar în Europa și ați străbătut Marea Britanie în decursul a șase săptămâni. Ce urmează după acest concurs de la Osaka? Noi porți deschise acum în spațiul asiatic?

Desigur. Deja au început să bată la ușă multe concerte. O să fie un turneu organizat în Japonia, începând cu data de 30 octombrie și va ține până în 17 noiembrie. Zece concerte în locurile cele mai importante.


Este ultimul concurs la care participați?

Da, pentru că ne-am apropiat de limita de vârstă și, sincer, am și obosit. De fapt, că tot mergem la atâtea concursuri e de fapt un rău necesar, nu-i o plăcere, dar este foarte folositor pentru a încerca să faci o carieră.


Acum puteți spune că le călcați pe urme profesorilor voștri din acel curs de măiestrie care v-a deschis atâtea porți la București, de la Institutul Cultural Român, cei din Cvartetul Belcea, pe care îl găseai în fiecare lună pe alt continent.

Exact. Și ei au câștigat Osaka, acum zece ani.


De aici le-ați călcat pe urme și acum urmează turneele mondiale.

Să sperăm.


Mulțumesc foarte mult, Răsvan. Felicitări încă o dată, mult succes în continuare și să sperăm că vă vom mai vedea și pe scenele din România.

Mulțumim. Și noi abia așteptăm să cântăm cât mai mult în România.

Sebastian Crăciun