Arhivă : Interviuri Înapoi
Interviu cu regizorul Rareș Zaharia
Domnule Rareș Zaharia vă aflați în Franța, pentru realizarea unei interesante opere Artaserse de Leonardo Vinci. Inițial, această operă a fost pusă în scenă de Silviu Purcărete, dumneavoastră, în calitate de asistent. În aceste zile, opera va fi preluată în Franța, la Versailles.
Am deosebita plăcere să lucrez cu Silviu Purcărete de șapte ani. Sunt asistentul lui pe partea de operă. De câteva ori am avut plăcerea să reiau anumite spectacole ale lui Silviu Purcărete create în mari festivaluri sau companii de opere internaționale. Acum este vorba de Artaserse, care este una dintre revelațiile anului trecut. Premiera a avut loc la Nancy, la Opera Națională a Lorenei, în noiembrie 2012 și a fost concomitent cu lansarea primei înregistrări a acestei opere, care e una dintre marile opere care nu fusese încă înregistrate. Opera lui Leonardo Vinci era înconjurat de un așa-zis blestem, întrucât, la premiera care a fost la Roma, Papa a murit, la reluarea spectacolului a fost asasinat compozitorul, iar când Metastasio Libretto a dorit să reia opera la Viena, pentru mama Mariei Teresa, aceasta a decedat cu câteva săptămâni înainte de premieră, deci era o legendă a acestui blestem, care însoțea opera aceasta fabuloasă. Opera a avut enorm de mare succes. Spectatorii au ales-o între operele favorite ale anului trecut, înregistrarea audio a fost nominalizată la premiile Grammy, deci lucruri prestigioase nu se pot spune că există în domeniul muzical, iar distribuția este absolut extraordinară, cu Franco Fagioli, care a devenit un superstar, în urma faptului că a cântat acest rol extrem de dificil, scris pentru unii dintre marii castrați ai epocii. La premieră a fost în rolul titular Philippe Jaroussky . Acum el nu poate fi prezent, deci avem un alt contratenor Vince Yi, care e foarte bun și el și Max Emanuel Cencic, care este și el unul dintre marii contratenori,plus noul star dintre contratenori, care este de origine română, Valer Barna Sabadus, o voce absolut senzațională și o prezență scenică care emoționează de fiecare dată. Spectacolul are loc la Opera Regală din Versailles, în castelul regilor Franței. Este o operă celebră, este opera privată a regilor, care are numai 400 de locuri și care a fost construită de arhitectul Gabriel, pentru Ludovic al XV-lea, tocmai pentru a se putea urmări spectacole de operă, de tragedii lirice franceze ale epocii. Este cadrul perfect pentru a prezenta această operă. Nu cred că există loc mai frumos și mai adecvat acestui context.
Regizorul Rareș Zaharia ce proiecte mai are?
Deocamdată pregătesc un concurs pentru festivalul de la Aix-en-Provence, la academia căruia am fost selecționat doi ani și în urma premierei cu opera Othello, la Opera din Craiova de anul trecut, direcțiunea Operei din Craiova mi-a propus spectacole pentru stagiunile viitoare,. Să vedem ce va rezulta. Sperăm să venim în fața publicului cu o premieră, poate chiar în deschiderea stagiunii viitoare, la Craiova.