Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul SoNoRo la cea de-a șasea ediție

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2011 , ora 12.43

Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, s-a deschis o nouă ediție a Festivalului internațional de muzică de cameră SoNoRo, care se va desfășura până în data de 24 noiembrie în București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Bistrița.

Care sunt noutățile și invitații speciali ai ediției, am aflat dintr-un interviu cu violistul Răzvan Popovici, director artistic al Festivalului:


Titlul Festivalului SoNoRo 2011 este New Worlds. După cei cinci ani de existență, ne-am gândit că ar fi bine ca Festivalul să pășească într-o lume nouă, iar acest titlu este ofertant și plin de posibilități. Surpriza și noutatea cea mai mare este jazzul, care va fi prezent în mai multe ipostaze: prin compozițiile și interpretările saxofonistului newyorkez Daniel Schnyder, cântăreața bucureșteană Luiza Zan va improviza după melodii renumite ale lui Duke Ellington sau George Gershwin, pianistul lituanian Petas Geniučas va interpreta pe scena ArCuB improvizații inspirate din filmul Life in a day, pe care Festivalul internațional TIFF din Cluj-Napoca ni l-a pus la dispoziție în parteneriatul tradițional. Jazzul va fi prezent de asemenea prin trioul adunat în jurul celebrului violonist Benjamin Schmid din Austria, care va concerta într-o nouă locație SoNoRo 2011, în The Ark, fosta Bursă de Mărfuri.


Care sunt invitații de seamă ai acestei ediții?

Îl avem pentru prima dată invitat pe violonistul Benjamin Schmid, alți violoniști cum ar fi Boris Brovtsyn sau Alina Pogostkina vor cânta de asemenea pentru prima dată în Festival. Violoncelistul Adrian Brendel revine la SoNoRo, apoi vom avea o întreagă pleiadă de violiști, precum Lars Anders Tomter - unul dintre cei mai cunoscuți violiști ai momentului, Polina Leschenko și Mara Dobrescu, ca noutăți pianistice în cadrul Festivalului. Sunt foarte bucuros că am reușit pentru prima dată să aducem și două Cvartete, Cvartetul Casal din Zürich și Cvartetul Kelemen din Budapesta. Aici aș vrea să-l menționez pe Barnabás Kelemen, este unul dintre cei mai deosebiți și creativi artiști tineri ai momentului, profesor la Academia "Franz Liszt" din Budapesta.


Ce programe au pregătit bursierii SoNoRo?

După cele patru workshopuri desfășurate în România și Italia, i-am selectat pe cei mai buni pentru concertul care se va desfășura în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Bursierii SoNoRo Interferențe - 2011 vor interpreta fragmente din Cvintetele de Brahms, Rachmaninov, Șostakovici și Dvoűák. Iată că repertoriul devine din ce în ce mai complex și mai amplu, iar în concertul dedicat lor, Rising Stars Matinée, tinerii muzicieni vor interpreta în Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" un program cu lucrări de Rachmaninov, Șostakovici și Beethoven.

Interviu de Andreea Chiselev