Arhivă : Interviuri Înapoi

Enescu - 130 la Muzeul Național 'George Enescu'

Publicat: vineri, 19 August 2011 , ora 15.30
Data de 19 august 2011 este sărbătorită de Muzeul Național „George Enescu” printr-o serie de manifestări desfășurate la Palatului Cantacuzino din București, precum și la Tescani și Sinaia. Detalii despre aceste concerte omagiale, dar și despre aportul Muzeului în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” am aflat de la doamna Laura Manolache, directoarea muzeului.


Care sunt evenimentele ce sărbătoresc, în 19 august, împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui George Enescu?

Cred că în această seară specială, cu îngăduința maestrului Enescu și a Prințesei sale, ne putem considera cu toții la aniversare oaspeții superbului Palat Cantacuzino. Îl cunoaștem cu toții pe George Enescu, îi prețuim valoarea și modestia. Sunt de aceea convinsă că ne vom bucura atunci când, cu discreție, Sfinxul însuși își va face simțită prezența prin sonoritățile creației pe care a iubit-o poate cel mai mult – „Oedipe”. De altfel, în trei dintre locurile în care Maestrul se simțea acasă va răsuna muzica sa. În ordine cronologică, în seara de 19 august, la ora 17,00, la Tescani, trioul „Mozaic”, alcătuit din violonista violonista Oana Vișenescu, pianista Diana Spânu-Dănilă și clarinetistul Emil Vișenescu, avându-l ca invitat pe baritonul Gabriel Oniceanu, va interpreta lucrări de Enescu, Bartók și Felicia Donceanu.

La ora 18,30, la sediul Muzeului Național „George Enescu” din București, într-o mică avanpremieră vom asculta actul IV al operei „Oedipe”, în formula camerală realizată pentru voci și pian de Andrei Tănăsescu. Interpretarea se datorează celor patru soliști ai Operei Naționale București: Ștefan Ignat (Oedipe), Simona Neagu (Antigona), Ionuț Pascu (Creon) și Vincențiu Țăranu (Tezeu), cărora li se alătură un grup de coriști. La pian – Andrei Tănăsescu. Această seară este prefațată de muzicologul Viorel Cosma. De la ora 19,00, la Casinoul din Sinaia, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal și având-o ca solistă pe violonista Anna Tifu va interpreta opusuri de Enescu, Beethoven, Ravel și Stravinski.


Ce alte manifestări pregătiți pentru acest an aniversar George Enescu?

Anul aniversar a fost inaugurat printr-o serie de evenimente și va fi încununat de apropiata deschidere a celei de-a XX-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”. În cadrul programului veți regăsi și contribuțiile Muzeului Național „George Enescu”. Pe scurt, cinci lansări de carte, trei expoziții și lansarea reducției pentru pian realizată de Andrei Tănăsescu pentru opera „Oedipe” de George Enescu. Lansările vor cuprinde volumul Simpozionului Internațional de Muzicologie – 2009, ediție îngrijită de Liliana Bârnat și Carmen Maria Cârneci, volumul al IV-lea de documente din arhiva Muzeului Național „George Enescu”, ediție îngrijită de Florinela Popa și Camelia Sârbu, George Enescu – premiera operei Oedipe. Pagini de corespondență, autori Elena Zottoviceanu și Georgeta Băcioiu, și George Enescu. 1946-1955 – un exil supravegheat?, autor Ladislau Csendes, volum publicat în colaborare cu Editura Casa Radio.

În data de 1 septembrie 2011 va avea loc vernisajul expoziției ce reunește pentru prima oară viorile lui George Enescu, aflate în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”, în 8 septembrie - vernisajul expoziției Enescu – Bartók 130, în colaborare cu Arhivele Bartók de la Budapesta și în 15 septembrie la Opera Națională București, vernisajul expoziției Oedipe 75. Ca și în cadrul ediției precedente, vom acorda burse de rezidență pentru laureații secțiunii de compoziție a Concursului Internațional „George Enescu”.


Interviu de Andreea Chiselev