Arhivă : Interviuri Înapoi

Serie de emisiuni dedicată muzicii românești la Radioul Național Ceh

Publicat: miercuri, 9 Februarie 2011 , ora 12.01

În perioada 7-11 februarie 2011, Radioul Național Ceh difuzează o serie de emisiuni dedicată avangardei muzicale românești din secolul XX, ca parte a unui proiect inițial de Institutul Cultural Român din Praga. Programul emisiunilor cuprinde lucrări de Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Octavian Nemescu, Horațiu Rădulescu, Corneliu Dan-Georgescu, Cornel Țăranu, Iancu Dumitrescu, Călin Ioachimescu, Doina Rotaru, Dan Dediu și Irinel Anghel.

Realizatorul Josef Tűečtík o are ca invitată pe compozitoarea Irinel Anghel, care ne-a oferit detalii despre realizarea și conținutul acestor emisiuni:


«Acest proiect a luat naștere din inițiativa ICR din Praga, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în luna decembrie 2010. Au fost organizate la Praga mai multe acțiuni culturale, printre care și această serie de emisiuni dedicată muzicii românești. Am fost invitată pentru a furniza informațiile necesare, atât teoretice cât și muzicale, realizatorului Josef Tűečtík de la Radio Praga și au reieșit aceste 7 emisiuni. Sunt extrem de vii, interesante, discuția a fost provocatoare pentru mine și a pus în lumină foarte multe aspecte care merită să fie cunoscute de către presa internațională, organizatori și artiști. Cred că rezultatul este un beneficiu evident pentru muzica și cultura românească.»


Ne puteți dezvălui în câteva cuvinte conținutul acestor emisiuni?

Am urmărit evoluția școlii muzicale românești de la începuturile ei, am pornit de la George Enescu până în prezent, trecând prin contribuțiile pe care fiecare generație de compozitori români le-a adus, fie pe linia continuatoare a lui George Enescu, fie prin sincronizare cu avangarda vestului și prin contribuții estetice și ideatice originale ale acestui spațiu. Am urmărit atât profiluri de generație, cât și profiluri componistice individuale, alternând astfel o privire - să zicem teoretică, cu una mai detaliată, analitică, la nivelul urmăririi îndeaproape, microscopice a creației unui compozitor sau a altuia.

Am urmărit generația de aur a muzicii românești - Ștefan Niculescu, Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, am avansat apoi la compozitori care au fost renumiți în a doua jumătate a secolului XX prin contribuții estetice care țin de numele lor, sunt contribuțiile lor originale - Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Iancu Dumitrescu, Horațiu Rădulescu și am profitat și de faptul că am un contact direct cu scena, fiind la curent cu ceea ce se întâmplă în momentul de față în muzica românească, pentru a creiona un portret al actualității muzicale în România.


Interviu realizat de Andreea Chiselev