Arhivă : Interviuri Înapoi

Jean Lupu, dirijorul corului Symbol, la 70 de ani

Publicat: vineri, 5 Martie 2010 , ora 14.46
Jean Lupu, fondatorul Corului "Symbol", și-a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare pe data de 7 martie 2010. Dirijor, diacon și profesor, autorul unor cântece, dar și al unor manuale destinate copiilor, Jean Lupu a devenit în ultimele două decenii un adevărat "simbol" al ansamblului pe care îl conduce. Despre satisfacțiile activității de profesor, dar și despre proiecte de viitor - în interviul ce urmează:


Statutul de profesor reprezintă o parte importantă a activității dumneavoastră. Care a fost principala motivație în alegerea acestui drum și ce satisfacții v-a adus de-a lungul timpului?

Întotdeauna mi-au plăcut copiii și tinerii - aceasta a constituit principala motivație în orientarea mea către catedră. În practica pedagogică, m-am îndrăgostit și mai mult de această misiune - nu pot să-i spun "meserie" - încât cred că am ales ceea ce s-a potrivit cel mai bine gustului și posibilităților mele. Satisfacțiile au fost și sunt numeroase, pentru că un profesor care își îndeplinește misiunea își pune amprenta asupra personalității a mii și mii de tineri. Personalitatea, gândirea și sensibilitatea, dar și stilul său de lucru sunt copiate, sau măcar imitate, în foarte multe situații.

 Mă întâlnesc cu absolvenții mei, de vârste diferite acum și având profesii diferite, care îmi spun că au învățat de la mine cutare lucru, care le-a folosit la un moment dat, că își amintesc anumite sfaturi pe care le dădeam la ore și de care țin cont și în prezent. Un profesor nu înseamnă doar persoana care ține lecția și atât - el trebuie să facă numeroase "divagații" și să găsească seva educativă în fiecare informație: trebuie uneori să "contorsioneze" conținutul lecției și să orienteze discuția spre educație, spre formare. Profesorul care se comportă ca un transmițător de date nu își realizează profesia; el trebuie să fie încărcat cu valoare educativ-formativă și abia după aceea cu date științifice.


De două decenii încoace, numele dumneavoastră este, practic, sinonim cu cel al Corului "Symbol". Cum vă amintiți primirea de către public a ansamblului, imediat după înființarea în 1990?

 Ansamblul "Symbol" a fost înființat pe data de 18 septembrie 1990. La două luni după înființarea corului, pe 18 septembrie 1990, dădeam concerte. Vă mărturisesc că primirea asigurată de public ansamblului "Symbol" a fost pe măsura așteptărilor: era ceva nou - aduceam repertoriu religios cântat de copii, ceea ce nu se mai întâmplase de aproape 50 de ani - aduceam copii care la rândul lor nu se mai întâlniseră vreodată cu un astfel de repertoriu și care"reverberau" într-un mod cu totul surprinzător și extrem de profund la această tematică religioasă. Am abordat de asemenea și repertoriul laic; primul ansamblu care a susținut un concert pe scena Ateneului Român după Revoluție a fost Corul "Symbol". Sala era arhiplină, am fost primiți cu urale, cu bisuri și admirație - ceea ce ne-a "încărcat" sufletește, pentru că un artist trăiește din aplauze, se hrănește cu aplauze. Pentru el, reacția publicului este nu numai importantă, ci - dacă vreți, sine qua non-ul dezvoltării viitoare. Dacă reacția este negativă, ea îl "dezumflă" pe artist, dar dacă este pozitivă, îl mobilizează pentru noi salturi calitative.


Ce surprize pregătește ansamblul în perioada următoare?

 Printre obiectivele imediate se numără o serie de concerte: vom cânta la Biserica "Sf. Ilie Gorgani", pe 15 martie 2010, apoi la Ateneul Român - pe 28 martie 2010, de Florii. După Paști vom merge la Slatina, unde avem un concert pe 10 aprilie 2010, iar a doua zi, pe 11 aprilie, vom cânta Liturghia la Biserica Mănăstirii Brâncoveni - în localitatea în care m-am născut. Pentru acest an mai avem în plan realizarea unui compact - disc, a unor costume, dar și participări peste hotarele țării, la un festival și un concurs, în luna noiembrie 2010.


Interviu realizat de Alexandra Cebuc