Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfoniile lui Felix Mendelssohn în viziunea dirijorului Daniele Gatti. Două transmisiuni directe de la Torino, 12 și 19 ianuarie 2023

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2023 , ora 16.26

La Radio România Muzical veți putea urmări două concerte premium în care dirijorul Daniele Gatti va prezenta publicului prezent în Auditoriumul "Arturo Toscanini" din Torino patru simfonii de Felix Mendelssohn, în fiecare seară câte două, în colaborare cu Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Italiene, în limba italiană "Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI". Veți asculta o orchestră de muzică clasică apărută în 1994 din fuziunea celor patru orchestre RAI, din Torino, Roma, Napoli și Milano.

Daniele Gatti s-a născut la Milano în 1961, realizările sale artistice includ și numirea în septembrie 2008 la conducerea Orchestrei Naționale a Franței la pupitrul căreia a interpretat integrala simfoniilor de Gustav Mahler. Un an mai târziu a devenit Director al Operei din Zürich, ca o recunoaștere a calităților sale de exceptional dirijor de operă. În perioada 2019-2021 a fost director muzical al Teatrului de Operă din Roma, a condus producții importante și la Opera din Viena, la Bayerische Staatsoper din München, la Scala din Milano, la Covent Garden din Londra sau la Théâtre des Champs-Élysées din Paris.

Acum la începutul anului 2023, Daniele Gatti se reîntoarce la repertoriul simfonic și ne prezintă în serile de 12 și 19 ianuarie, Simfoniile numerele 1,3,4 și 5 de Felix Mendelssohn, în do minor, în la minor "Scoțiana", în La major "Italiana" și în re minor "Reforma".

Radio România Muzical va prelua în transmisiune directă aceste două concerte susținute de Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Italiene în Auditoriumul "Arturo Toscanini" din Torino, vă veți putea astfel delecta cu creația simfonică a marelui compozitor romantic, în urmatoarele zile de joi, 12 și 19 ianuarie, de la orele 21,30.


Laura Ana Mânzat