Cronici Înapoi

Sărbătoare Antonio Vivaldi-345 la Filarmonica 'Ion Dumitrescu' din Râmnicu Vâlcea

Publicat: vineri, 24 Martie 2023 , ora 16.35


Considerat cel mai de seamă reprezentant al Barocului venețian, Antonio Vivaldi a stârnit în sufletele ascultătorilor din minunatul oraș de reședință al județului Vâlcea, prin muzica sa strălucitoare, aceeași emoție vibrantă, ca acum mai bine de trei secole, când însuflețea prin efectul electrizant al interpretărilor și creațiilor sale nu doar Veneția, ci întreaga Europă occidentală, începând cu Roma, unde cânta în fața Papei și continuând cu Dresda, Darmstadt, Amsterdam, Florența, Praga și Viena, orașul unde s-a stins din viață la vârsta de 63 de ani.

Luni, 20 martie 2023, pe scena Filarmonicii "Ion Dumitrescu" a răsunat muzica acestui maestru născut la 4 martie 1678, deci acum 345 de ani, într-un concert de excepție care l-a omagiat prin includerea în program a integralei capodoperelor sale pentru vioară, violoncel și orchestră de coarde.

Violonista Raluca Stratulat și violoncelistul Valentin Dimitrie Simion au interpretat concertele duble de Antonio Vivaldi alături de Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea sub bagheta dirijorului Daniel Manasi.

În Concertul în La major, "La serenissima", RV 546, soliștii au revelat cu măiestrie tocmai contrastul dintre tonul viorii și cel al violoncelului. Concertul în Si bemol major, RV 547, a adus în prim plan vioara, care a condus prin virtuozitate și prin strălucirea naturală a timbrului său, dar și violoncelul s-a dovedit a fi un partener deplin în desfășurarea discursului muzical.

Seria celor trei concerte de Vivaldi s-a incheiat cu o lucrare captivantă, Concertul în Fa major, RV 544, cu un titlul care deja trădează caracterul ludic al muzicii, "Il Proteo o sia il mondo al rovescio", Proteu sau lumea cu capul în jos. Iar interpretarea de excepție a celor doi soliști a dezvăluit ascultătorilor tocmai faptul că părțile solo ale viorii și violoncelului sunt inversate, fiecare fiind scrisă în cheia celuilalt instrument.

Partida de coarde a Orchestrei Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea sub bagheta dirijorului Daniel Manasi, a participat remarcabil din postura de acompaniator, la atmosfera exuberantă produsă de virtuozitatea maximă a celor trei creații vivaldiene.

De altfel întregul concert, intitulat în mod inspirat "Il distratto", s-a desfășurat într-o notă umoristică și a alăturat lucrărilor semnate de Antonio Vivaldi, un Entr'Act din muzica de scenă compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pentru piesa de teatru "Thamos, rege al Egiptului" scrisă de Tobias Philipp von Gebler iar la final, publicul vâlcean s-a bucurat de sonoritățile Simfoniei nr. 60 de Joseph Haydn care a dat chiar titlul concertului, "Il distratto", o adaptare a muzicii de scenă prin care Haydn a ilustrat comedia dramaturgului francez Jean-François Regnard.

Daniel Manasi, de la pupitru, a făcut încă o dată dovada înaltei pregătiri dirijorale dobândite atât în țară cât și la Conservatorul din Viena, reușind să surprindă în simfonia de final, întregul sentiment de bucurie care răzbate printre portativele acestei partituri create la 1774 și pigmentând partea finală a lucrării, cu o tentă de teatru instrumental, spre delectarea ascultătorilor care au răsplătit întregul spectacol al serii de 20 martie 2023 cu aplauze îndelungate.

Credit foto: PinPhoto

Laura Ana Mânzat