Evenimentele săptămânii Înapoi

Prima seară a festivalului BBC Proms 2024, LIVE de la Royal Albert Hall din Londra!

Publicat: miercuri, 10 Iulie 2024 , ora 16.57

Vom asista la încă o ediție a acestui festival istoric, fondat în 1927 și desfășurat în mod tradițional la Royal Albert Hall din Londra. Concertul de deschidere va avea loc vineri, 19 iulie 2024, de la ora 20.30.

Vor evolua Corul și Orchestra Simfonică BBC, ansamblul BBC Singers și două soliste, soprana Sophie Bevan și pianista Isata Kanneh-Mason, sub bagheta dirijoarei Elim Chan.

"Dacă eu am curajul să trăiesc pentru ceea ce iubesc, atunci și tu poți să faci acest lucru." - este o picătură din gândirea dirijoarei Elim Chan, născută în 1986 la Hong Kong, pe care publicația "The Sunday Times" o vede "genială, dar în același timp și foarte modestă".

Programul serii de vineri, 19 iulie, va începe cu uvertura din suita "Focuri de Artificii" de Georg Friederich Händel, va urma Psalmul 150 de Anton Bruckner interpretat de soprana Sophie Bevan și Corul Simfonic BBC, iar apoi vom asculta Concertul op. 7 în la minor pentru pian și orchestră de Clara Schumann, solistă fiind Isata Kanneh-Mason acompaniată de Orchestra Simfonică BBC sub bagheta dirijoarei Elim Chan.

Sunt de referință înregistrările acestei pianiste pentru casa de discuri Decca, albumul ei din 2019, "Romance - The Piano Music of Clara Schumann", intrând în topurile clasice din Marea Britanie pe locul 1; revista Gramophone a lăudat înregistrarea, clasificând-o drept "fermecătoare și captivantă".

După pauză veți putea asculta o lucrare în primă audiție, o comandă BBC, piesa "Hallelujah Sim" de Ben Nobuto, compozitor cu origini britanice dar și japoneze, pianist și producător. Veți avea ocazia să ascultați interpretarea de excepție a ansamblului BBC Singers, situat în centrul artei corale din Marea Britanie încă din 1924 și care a colaborat cu cei mai importanți compozitori, dirijori și soliști din întreaga lume. Distins cu prestigiosul premiu al Societății Filarmonice Regale în 2024, BBC Singers își va sărbători cei 100 de ani de la înființare în stagiunea viitoare, 2024-2025.

Concertul se va încheia cu inegalabila Simfonie a V-a op. 67 în do minor de Ludwig van Beethoven, o creație care și-a dobândit faima imediat după ce a fost interpretată în primă audiție la 22 decembrie 1808, la Theater an der Wien, și a rămas de-a lungul timpului una dintre cele mai îndrăgite și cunoscute compoziții din muzica clasică.


Laura Ana Mânzat