Agenda de concert Înapoi

Horia-Roman Patapievici, invitat la Scena Gândirii de la Opera Națională București

Publicat: luni, 30 Ianuarie 2023 , ora 12.23

Horia-Roman Patapievici, invitat la Scena Gândirii de la Opera Națională București

SCENA GÂNDIRII, programul de conferințe lunare al Operei Naționale București, inițiat sub conducerea Maestrului Daniel Jinga, Managerul General al instituției, continuă în luna februarie cu un invitat special. Pe 14 februarie, de la orele 18:30, Horia-Roman Patapievici va susține prelegerea "Eminescu și paradisul". Teza invitatului este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o "sensibilitate paradiziacă", adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare. Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar pe de altă parte, sub forma unei muzicalități "paradiziace", pe care Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.

Prelegerea lui Horia-Roman Patapievici va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și dialogul vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București. Evenimentul va fi transmis în direct începând cu orele 18:00 de către de TVR Cultural, partener al Operei Naționale București.

Această serie de întâlniri va aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și universitare ale societății românești. Conferințele se desfășoară lunar, în Sala Mare a Operei Naționale București. Scopul Conferințelor Operei Naționale București este să stimuleze dialogul intelectual și diversitatea de idei, prin crearea unui spațiu de referință al dezbaterilor culturale din România

Temele discutate vor fi variate, acoperind o multitudine de domenii, de la muzică la literatură și filosofie, de la teatru la științe exacte. Deși subiectele de discuție vor fi dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante și de a oferi prilejul pentru răspunsuri relevante la unele dintre cele mai importante provocări ale condiției umane, ale culturii universale și naționale.Fie că vor trata subiecte care vizează trecutul, prezentul sau viitorul apropiat, conferințele vor avea două mize actuale: modul în care ne înțelegem pe noi înșine și modul în care înțelegem lumea în această epocă, cea mai bogată în informații perioadă din istoria omenirii, dar totodată cea mai predispusă la confuzie, ignoranță și la atracția față de false repere.


Biletele se găsesc pe
https://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei.


Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR

Parteneri: Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust