Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu despre Festivalul Vară Magică

Publicat: luni, 12 Iulie 2021 , ora 9.15

Domnule Alexandru Tomescu, veți susține un recital în cadrul festivalului Vară Magică, alături de harpista Miruna Vidican, ce se desfășoară sub motto-ul "Marea muzică a lumii". Cum priviți lucrările pe care le veți interpreta, precum Balada de George Enescu sau Tzigane de Maurice Ravel, în concordanță cu motto-ul festivalului?

Într-adevăr, de mai mulți ani am acest privilegiu de a fi invitat în acest festival de prestigiu al Bucureștiului, Vara Magică. Anul acesta am decis să prezint împreună cu harpista Miruna Vidican, un program foarte frumos, spectaculos, în deplină concordanță și cu tematica festivalului, Muzica lumii, și cu ziua concertului, și anume, 14 iulie, ziua națională a Franței, așadar, vom cânta o sumedenie de piese de compozitori francezi, cum ar fi celebra Lebăda a lui Camille Saint-Saens, Preludiu de Claude Debussy, rapsodia de concert Tzigane de Maurice Ravel, într-o transcripție pentru vioară și harpă, o lucrare original compusă pentru vioară și harpă, extrem de intensă, extrem de rar cântată, Fantezia lui Camille Saint-Saens, plus niște piese românești, Balada de Enescu, Dansurile românești de Bella Bartok și, desigur și alte surprize rezervate publicului care va fi prezent în sală.


Cum priviți alăturarea celor două instrumente, în peisajul întregului program al festivalului Vară Magică?

Să știți că foarte rar am auzit concerte de vioară și harpă și cred că este mare păcat, pentru că sunetele acestor două instrumente cred că se potrivesc foarte, foarte bine, în sensul că, sonoritățile, modalitatea de producere a sunetului se combină extrem de bine. A fost o surpriză foarte plăcută. De asemenea, mă înțeleg foarte bine cu Miruna Vidican, am colaborat deja în mai multe proiecte de mai mică anvergură în perioada aceasta de pandemie și iată, mă bucur foarte mult că avem ocazia să cântăm un program amplu împreună, în superba sală a Ateneului.


Așa cum ați spus și dumneavoastră, nu este prima oară când veți susține un recital în cadrul festivalului Vară Magică. Cu ce gânduri reveniți acum, în festival?

Cred că este foarte important să menținem pulsul culturii în România. Artiștii au fost foarte greu încercați de această pandemie, ce pare că nu se mai sfârșește. Festivalul Vara Magică a reușit să funcționeze și anul trecut și anul acesta. Este o adevărată performanță, pentru că organizarea și finanțarea unor astfel de evenimente în aceste vremuri este extrem de dificilă și extrem de problematică. În același timp vreau să mulțumesc în mod special domnului Dorin Ioniță, organizatorul festivalului, pentru că, de fiecare dată are maximă încredere în mine și îmi lasă întreaga libertate în a alege programul evenimentelor pe care le prezint în acest festival, un lucru mai puțin obișnuit, dar un privilegiu care mă bucură foarte mult de fiecare dată.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica